15. listopadu 2008

The English Patient (1996)

This... this, the hollow at the base of a woman's throat, does it have an official name?

zdroj: imdb.com
IMDb. Film zakoupený kvůli Ralphovi Fiennesovi, dlouho jsem na něj byla zvědavá, poté ho dlouho měla doma a konečně shlédla. Musím uznat, že film mě dostal. Že (skoro) všichni nakonec zemřou, to člověk tak nějak tušil od začátku, ale ten příběh je hezky mrazivý. Budu si pamatovat, že nebudu nikdy nevěrná za války, je to dost nebezpečné.

Ralph Fiennes (Almásy) byl opět svý způsobem naprosto neodolatelný, Kristin Scott Thomas (Katharine) jako obvykle zvláštím způsobem rozkošná, krásnou Juliette Binoche (Hana) začínám mít čím dál víc ráda a Colin Firth (Geoffrey) překvapil, protože jsem vůbec netušila, že tam hraje. Willem Dafoe (Caravaggio) působivě trpěl a Naveen Andrews (Kip) mě svým účesem nedostal tolik, jako Hanu, ale jejich romance byla sladká.

Film celkově měl pár velmi působivých scén. Mezi moje nejoblíbenější rozhodně patří scéna, kdy se Katharine a Almásy milují, zatímco venku se slaví Vánoce a někde tam je její manžel. A ta scéna celkově, ty Fiennesovy prsty... Omdlévám závistí. Až si přečtu knížku, podívám se na to znovu (snad). Skvělý film.