21. března 2009

Sparkhouse (2002)

Love, betrayal, obsession.


Episode 1 - Episode 2 - Episode 3

zdroj: imdb.com
IMDb. Tak silný příběh jsem už dlouho neviděla. Je to story o Carol (Sarah Smart), která to vůbec v životě neměla lehké a prakticky jedinou radostí v jejím životě s násilnickým úchylným otcem je sestra Lisa (Abigail James) a milovaný Andrew (Joe McFadden). Okolí ale jejich lásce nepřeje, dělají nehezké věci, aby se ti dva rozdělili a to se jim povede; Carol sbalí sestru a odjede a Andrew si najde manželku (Kate Anthony) na výšce a udělá si dítě.

Pak se ti dva znovu setkávají; John (Richard Armitage), pomocník jejího otce, který byl na scéně předtím jako prostředek Caroliny pomsty Andrewovi, je sice trochu nešika, stydlín a občas se jeví jako takový vesnický primitiveček, opatruje farmu, když se Carol vrací. Carol, která po smrti otce potřebuje udržet si zadluženou farmu, ho požádá, aby si ji vzal a vložil tam svůj kapitál, což John nakonec udělá, protože byl do ní vždycky zamilovaný.

Láska Carol a Andrewa stále ještě trvá, přestože Andrew je stále zbabělec, co byl zbabělý tehdy a není fér i teď, i když se tomu snaží bránit; Carol v tom vždycky lítala. Celé to nakonec vyústí v Andrewův zoufalý pokus odvést si Carol; porve se s Johnem a Carol ho vyžene, odvádějíc si raněného Johna domů, přestože jejich manželství je stále obchod s trochou nešikovného sexu. Andrew, který neunáší fakt, že jeho láska je v čudu, jeho manželství je v čudu, protože to kdysi dávno celé dooral, spáchá sebevraždu a celé to končí tím, že si zničenou Carol John a Lisa odvádějí domů.

Nejsem moc spokojená s koncem; přišel mi takový málo říkající, chtělo to možná uzavřít. Tvůrci si asi nemysleli, že bychom třeba chtěli vidět, jak se život Carol a Johna bude vyvíjet dál. Přála bych Carol, aby nakonec byla šťastná, a i Johnovi, který vždycky hrál toho třetího, ať už by byli spolu, nebo ne. To samé Andrewově rodině.

Celou tu dobu jsem s Carol hrozně soucítila; nechovala se občas fér, ale to nikdo z nás, byla dokonale reálná, navíc mi přišla hodně silná na to, co všechno by prožila, já bych tak silná nebyla. Andrew byl sice zbabělec, ale měl u mě body za to, že se to snažil celou dobu přemoct, i když mu to pravda šlo asi jako Johnovi při sexu, a že ochránil Lisu tím, co jí navykládal. Zvolil si ale to nejsnadnější východisko a všem okolo ublížil, ale možná je to dobře. A John... John byl slaďák, ňuňák, kouzelná postava. A uměl se prát.

Líbily se mi ve filmu narážky na Wuthering Heights a samotné postavení charakterů, Carol jako Heathcliff, Andrew jako Catherine a Johna jako Edgara. Celkově to bylo skvělé a drsné. Díky Trenz za to.