27. listopadu 2010

Velvet Goldmine (1998)

Man is least himself when he talks in his own person... Give him a mask and he'll tell you the truth.

zdroj: imdb.com
IMDb. Další z filmů, ke kterým jsem se dostala díky jednomu určitému herci. Poprvé se mi ale stalo, že toho herce v tom filmu předčil jiný. Tohle byl přesně ten případ.

Celkově to byl jeden z nejdivnějších filmů, které jsem kdy viděla. Přiznávám, že jsem měla problém pochopit formu a občas se v tom zorientovat, a nemůžu se zbavit dojmu, že pasáž s Oscarem Wilde-em (Luke Morgan Oliver) tam byla navíc. Já sice Wilde-a zbožňuji, ale rušil mě tam a celá "UFO" věc prostě nebyla třeba. Ten film je sám tak výrazný, obsažný, plný a hmatatelný, že historické a fantastické berličky tam opravdu nejsou třeba.

Jak jsem předesílala, film se ke mně dostal díky Ewanovi McGregorovi (Curt Wild) (znáte mě, pokud jde o Ewana), ale naprosto mě dostal, smetl, podmanil si mě, svedl mě, a nevím, co všechno ještě se mnou udělal, Jonathan Rhys Meyers (Brian Slade). Věděla jsem, že je výborný herec, už od The Tudors, ale tohle spolu s faktem, že mu bylo teprve devatenáct... Mně je právě tolik, kolik bylo jemu, a můžu si jen nechat zdát, že bych vytvořila novou živou bytost, jako svým výkonem on. Ewan byl samozřejmě klasicky výborný a Jonathanovi stačil, i když přiznám se, že jsem měla oči jen pro Jonathana.

Toni Collette (Mandy Slade) dávám zvláštní cenu poroty, a u Christiana Bale-a (Arthur Stuart) jsem ochotná uznat, že něco umí. Kolem a kolej to pro mě bylo divné, ale hudebně, výtvarně, kostýmově a herecky naprosto výborné, vtáhlo mě to, a ačkoliv se na to vždycky budu muset psychicky připravit a nebude to brzy, podívám se na to znovu.