27. září 2011

Any Human Heart (2010)

Every human being is a collection of selves. We never stay one person as we go on our journey to the grave. I'm all these different people. All these different people are me.


Episode 1 - Episode 2 - Episode 3 - Episode 4

zdroj: imdb.com
IMDb. Jsem prostě úchylná na period dramas, to už musí být touto dobou naprosto jasné, a na tohle jsem se podívala hlavně kvůli Gillian Anderson, která byla ale během sledování - se vší úctou k její krásné osobě - naprosto zatlačená do pozadí celým příběhem a provedením, což je prostě GENIÁLNÍ.

Any Human Heart je životním příběhem víceméně neúspěšného spisovatele Logana Mountstuarta (Sam Claflin / Matthew Macfadyen / Jim Broadbent) a jeho "oktetu" (jak to z nějakého důvodu nazval) - Tess (Holliday Grainger), první milenky; Land (Charity Wakefield), první lásky; Lottie (Emerald Fennell), první manželky a matky syna Lionela (Hugh Skinner), ke kterému nikdy nenašel cestu; Freyi (Hayley Atwell), životní lásky a matky dcery Stelly; Allanah (Natasha Little), třetí manželky; Gail (Skye Bennett), nevlastní dcery, Monday (Lydia Wilson), milenky pod zákonem; Glorie (Kim Cattrall), která se k němu vrátila umřít; a Gabrielle (Valerie Kaprisky), posledního záchvěvu života v srdci starého člověka.

Krom nich se okolo Logana pohybuje další spousta skvělých postav - od Loganových nejlepších přátel Bena (James Musgrave / Ed Stoppard) a Petera (Freddie Fox / Samuel West), přes Edwarda, vévody z Windsoru (Tom Hollander), Wallis Simpson (Gillian Anderson), a Hemingwaye (Julian Ovenden) až k Ianu Flemingovi (Tobias Menzies).Příběh sám je vyprávěn lehce, vtipně a lechtivě, a přitom všechny srdcervoucí a smutné momenty sedí a patří tam a nijak diváka nešetří. Užila jsem si to víceméně do konce, i když se přiznám, že poslední část se starým Loganem mě zase tolik nebavila, a celá pasáž s Německem mi přišla totálně mimo a nezábavná, jako bych se po třech skvělých dílech dívala na něco úplně jiného a divného. S tou Francií už to bylo ale lepší a závěr byl přesně takový, jaký jsem čekala.

Prostě, Any Human Heart je skvělá mini-série a další knížka na můj už tak přeplněný seznam. Je to prostě geniální.


"The dice are being rolled for each one of you. I wish you luck. And I hope there's more good luck than bad."