3. srpna 2012

Snow White and the Huntsman (2012)

I feel that you and I are bound. I feel it there, your heart.

zdroj: imdb.com
IMDb. Že Sněhurka nikdy nebyla mojí oblíbenou pohádkou, o tom jsem se zmiňovala už u Once Upon a Time, takže jsem byla v šoku, že se najednou vyrojilo tolik zpracování. Ani k jednomu jsem se dvakrát nehnala, ale bylo mi nabídnuto jít na letní na tuto, tak jsem šla. Byla jsem sice přelstěna a nucena dívat se na dabing, ale to se dalo lehce opravit kinoripem, na zvuk stačil.

Největší přednost toho filmu byla vizuální stránka. The Dark Forest, útočiště víl, bitvy, pohádková stvoření - všechno nádherně udělané, pastva pro oči, a z tohoto důvodu jsem byla opravdu ráda, že jsem na to šla do kina, protože na malé obrazovce to prostě nevynikne. Hudba (kterou dělal James Newton Howard) byla taktéž těžce výborná. A třetí bod, kvůli kterému stojí za to film vidět, je Charlize Theron jako královna Ravenna. Nejen, že je neuvěřitelně krásná (to je ostatně vždycky), navíc předvádí neuvěřitelný herecký výkon plný bolesti a nenaplnitelné touhy. V tomto opravdu doporučuji vykašlat se na dabing, protože ten z Ravenny udělal zapšklou hysterku, totálně sebral ten nejdůležitější aspekt její osobnosti - ten smutek.

Další důvod, proč mě ten film zajímal, byla Kristen Stewart (Snow White). Zatím jsem ji neviděla nikde jinde, než v těch pár úryvcích různých Twilight, které mi přišly tak hrozně hloupé, že jsem si jí pořádně nevšímala. Zajímalo mě, jestli je opravdu tak příšerná, jak koluje po internetu, nebo ne. A verdikt? Když odmyslíme, že by se měla naučit zavírat pusu, tak mi vůbec tak strašná herečka nepřijde. Naopak, zdálo se mi, že obličejem hrála docela hezky - mimikou mi chvílemi připomínala Katherine Moennig.

Zbývající obsazení nepotěšilo, neurazilo, nepřivedlo do extáze. Chris Hemsworth (the Huntsman) byl docela hot a Huntsman byl celkově napsán velmi zábavně a zajímavě. William (Sam Claflin) byl zbytečný a zapomenutelný - jediný moment, kdy se mnou něco dělal byl, když to byla vlastně přestrojená Ravenna. Ukázalo to, že herec byl vybrán dobře, jen postava byla zbytečná. Trpaslíci byli vybraní překvapivě hvězdně (Bob Hoskins, Toby Jones, Brian Gleeson etc.) a Revennin bratr Finn (Sam Spruell) byl docela zajímavou postavou, když odmyslíme, že působil trochu úchylně.

Celkově se film ale příšerně táhl, pořád jsem se v duchu ptala, kdy už asi bude konec. Bylo tam hrozně málo akce na to množství dialogů, které občas až bolely, jak byly hloupé, a vůbec největší problém celého filmu byl, že se bral ale hrozně vážně. Nelíbilo se mi, jak se to snažili naroubovat na realitu tím, že Snow nechali hned na začátku přeříkat otčenáš, takže nakonec vypadala spíš jako Johanka z Arku, než... co to vlastně měla být.

Celkově ten film nebyla absolutní ztráta času, už kvůli Charlize a jejím kostýmům, a mělo to fajn momenty, ale znovu bych to vidět nepotřebovala. Pokud to mělo nějaký potenciál, pak byl ubitý realitou. Některé změny byly fajn - například jak Snow vlastně zbodla to jabko - ale některé mrzely - například absence skleněné rakve. Navíc můžu tentokrát posoudit i dabing a tomu dávám ne. Ravenna je pěkně zničená a jsou tam zbytečné kiksy v překladu. Takže kolem a kolem se mi snad nejvíc líbily ty závěrečné titulky, mimochodem výborně graficky udělané, s Breath of Life.