31. července 2012

The L Word: Season 5 & 6

| Season 1 & 2 | Season 3 & 4 | Season 5 & 6 |
_______

Girls everywhere love their little drama.


Season 5
5.01 LGB Tease - 5.02 Look Out, Here They Come! - 5.03 Lady of the Lake - 5.04 Let's Get This Party Started - 5.05 Lookin' at You, Kid - 5.06 Lights! Camera! Action! - 5.07 Lesbians Gone Wild - 5.08 Lay Down the Law - 5.09 Liquid Heat - 5.10 Lifecycle - 5.11 Lunar Cycle - 5.12 Loyal and True

zdroj: imdb.com
Z Jenny (Mia Kirshner) se stala pěkně nepříjemná osoba, ale i přesto ji miluju a to z jednoho jednoduchého důvodu. Je to survivor. Makala, dokud nedosáhla toho, čeho chtěla, je na vrcholu, chce si to užít a když ji odněkud vyhodít dveřmi, vrátí se oknem. A to budu vždycky obdivovat a oceňovat. Sice ji nakonec sestřelila Adele (Malaya Rivera Drew), která byla ještě větší magor a větší mrcha, ale i tak. Možná bych Jenny odsuzovala víc, kdyby šla i proti někomu dalšímu, než je Tina (Laurel Holloman) a Bette (Jennifer Beals), ale Tinu nemám ráda (tváří se, jak kdyby seděla na morálním Olympu a přitom je mrcha stejná) a u Bette pramení většina problémů z toho, že je control-freak. Na Tinu už jsem alergická nějakou dobu, ale tuto řadu to dovedla k dokonalosti, nemohla jsem ji vystát, a stáhla s sebou i Bette. Vytáčely mě obě, napřed se chtěly, pak se nechtěly, pak nevěděly proč se chtějí a jak dlouho se budou chtít a celou tu dobu dělaly z Jodi (Marlee Matlin) debila. Měla jsem chuť je obě umlátit židlí.

Líbilo se mi, když byly Bette a Jodi spolu, byl to můj nejoblíbenější pár. Hodně mě vytočilo, jak se k ní Bette zachovala, a hlavně jak řekla, že vlastně nikdy neměly šanci. Tak proč tak pracovala na tom, aby dokázala Jodi, že má cenu se do ní zamilovat? Naštvala mě tím a zasloužila si, jak jí to Jodi pak dala. Zasloužila si to ponížení. Překvapilo mě, že Kit (Pam Grier) a Angus (Dallas Roberts) se rozešeli. V minulé řadě jsem to tak nějak čekala, ale ten poslední díl je ukazoval jinak. Ale na ty šokující začátky nové řady bych si měla zvykat. Nicméně škoda, že se to pokazilo, byl to super pár. A hlavně, zápletka Kit v této řadě byla dost tristní. S Paige (Kristanna Loken) a Shane (Katherine Moennig) to nabralo pěkný obrat, napřed jsem nechápala, proč nám to vůbec ukazují, proč prostě zase jen neřekli, že se rozešly, ale pak jsem pochopila. Docela mě šokovalo, co udělala Paige, doufám, že to Shane měla aspoň pojištění. Aférka Shane s Molly (Clementine Ford) byla docela romantická, ale po těch posledních fiascích ve vztazích Shane jsem se bála, co z toho vyleze, a nespletla jsem se. Alice (Leisha Hailey) a Tasha (Rose Rollins) se mi líbily velmi. Jak mi Alice na začátku nic neříkala, tak jsem ji začala upřímně milovat, a mrzí mě, jak se to vyvrbilo na konci. Hrozně bych chtěla zapnout šestou řadu a zjistit, že je Alice pořád s Tashou a jsou šťastné, ale pochybuji, že se to stane. Phyllis (Cybill Shepherd) byla snesitelnější s Joyce (Jane Lynch), bez ní mi vadila víc, než normálně. Max (Daniela Sea) nepřekvapil. Když váhal minulou sezónu nad tím, jestli tu operaci podstoupit, tak nějak jsem věděla, že to neudělá. Ale líbilo se mi jeho vysvětlení, vypadá to, že konečně našel rovnováhu mezi tím, co je, a tím, co chce být. Tlaskám. Helenina (Rachel Shelley) zápletka mi ze začátku série přišla přitažená za vlasy, ale nakonec jsem byla překvapená, jak mi chyběla. Její návrat byl triumfální a fenomenální.

Zvláštní cenu má tahle jinak trochu udýchaná a díky Bette a Tině silně otravná řada za Team Dana na Subaru Pink Ride, dokonalý nápad. Líbí se mi, jak ten seriál nenápadně drží Danu (Erin Daniels) v paměti, je to krásné a toho si u seriálu vždycky vážím. Většinu řady jsem zapomínala, že je Jenny lesba, než si začala s Niki (Kate French). A právě s tím souvisí závěr finále, který mě na celé té pro mě celkem nepříjemné řadě rozčílil nejvíc. Shane jsem vždycky měla ráda přes to všechno, co kdy zvorala, protože mi imponovalo, že je vlastně z nich ta nejupřímnější, a celkově jsem ji jako postavu milovala. Ale to, co provedla na konci Jenny, tím mě naštvala. Nedivím se, že jí Jenny řekla, že jí to zlomilo srdce, a myslím, že tentokrát vůbec nebyla drama queen. Opravdu mě tím Shane vytočila.

Za zmínku stojí Wallace Shawn jako William Halsey a Melanie Lynskey jako Clea Mason, byli skvělí, jako vždy.

Season 6
6.01 Long Night's Journey Into Day - 6.02 Least Likely - 6.03 LMFAO - 6.04 Leaving Los Angeles - 6.05 Litmus Test - 6.06 Lactose Intolerant - 6.07 Last Couple Standing - 6.08 Last Word

zdroj: imdb.com
Poslední řada mě nepříjemně překvapila. Upřímně jsem doufala, že aspoň na poslední řadu se to stane zase tím seriálem, který jsem milovala první čtyři sezóny a sjela bleskově rychle, ale opak byl pravdou. Byl to natahovaný, ukecaný, trochu méně otravný odvar pětky navíc s nelogickým twistem Jennyiny smrti. Protože jsem si ji omylem vyspoilerovala, že zemře, vykřikovala jsem, že bych tam radši viděla Tinu. Po shlédnutí šesté sezóny můžu upřímně říct, že i kdyby tam ležela Tina, byla bych úplně stejně vytočená. Nejen, že místo toho, aby pro to našli důvod v historii seriálu, oni vymysleli celou sezónu naprosto odporné Jenny (Dokonce i já jsem na ni byla vzteklá, když Alice ukradla ten scénář, to jsem neodpustila ani Mii v Californication, hnus, a hlavně fakt, že to Jenny udělala, byl totálně OOC - ona se celý seriál snaží dokázat, že je dobrá sama o sobě, přichází se svými věcmi, a pak najednou krade cizí? Vypadl scénáristům mozek z hlavy?!), aby ospravedlnili, proč ji poslat polykat andělíčky. Kdyby ji sundali, protože byla mrcha předtím, dobře... Ale že si k tomu museli vymyslet nové důvody, to bylo ubohý a hrozně umělý. Velké NE.

Tak úplně jsem nevěděla, jestli se mi líbí zápletka těhotného Maxe a zase mě dvakrát nebavila, popravdě. Joyce anmd Phyllis mě tentokrát bavily - líbilo se mi, jak je uzavřeli. Tasha a Alice mě příjemně překvapovaly, jak na sobě pracovaly, doufala jsem, že dostanou happy end, ale nic. Fakt, že Alice šla sedět a navíc... Prostě další z pořádně nedořešených záležitostí. Dylan (Alexandra Hedison) se nemusela vracet, ta její a Helenina zápletka mě moc nebavila. Ani mě nemrzí, jak to dopadlo. Trochu mě ale mrzelo, že se Jenny do Shane zamilovala, protože jsem milovala jejich přátelství, než to Shane podělala, ale pokud neexistuje přátelství mezi heterosexuálním mužem a ženou, pak proč by mělo existovat mezi dvěma lesbami, že? Líbilo se mi, že ve finále byly prostřednictvím videa všechny podstatné postavy - Tima (Eric Mabius), Anguse, Ivana (Kelly Lynch), Marinu (Karina Lombard), Carmen (Sarah Shahi)... Ještě měli přijít na to, jak tam napasovat Danu a bylo by to super. Úplný závěr s instrumentálkou super, hezké vizuální rozloučení, ale to je všechno, co můžu pochválit. Jak už jsem zmínila výš, ta umělá zápletka nebyla dořešená - neřekli nám, kdo zabil Jenny a jen z jakýchsi speciálních bonusů svět ví, že sedět za to šla Alice, ať to udělal kdo chtěl - další zápletky taky zůstaly otevřené a vůbec, dějově to nebylo vhodně uzavření seriálu, bylo to prostě špatně. Za mě měl seriál končit čtverkou, maximálně pětkou, nebo aspoň jinou šestkou, která by uzavřela všechny otevřené zápletky a vynechala tu hovadinu s vraždou Jenny.

A paradoxně největší škoda byla, že ty docela zajímavé postavy, jako Kelly Wentworth (Elizabeth Berkley) nebo Jamie Chen (Mei Melançon) vyšly úplně na prázdno. Potěšila sice Lucy Lawless (Marybeth Duffy), ale byla to malá náplast na debilní sezóně, která měla být bohužel vyvrcholením něčeho, co začalo tak, že mě to úplně strhlo. Škoda.