28. září 2013

Seth Grahame-Smith: Pride and Prejudice and Zombies (2009)

zdroj: csmonitor.com
Pride and Prejudice and Zombies mi leželo doma dlouho. Dostala jsem to k Vánocům pár let zpátky, ale nikdy nějak nepospíchala to číst, protože se mi celá ta věc zdála hloupá a neuctivá ke klasice od Jane Austen, kterou mám opravdu hodně ráda. Navíc jsem nikdy nepochopila atraktivitu zombíků (upíři, vlkodlaci, obojí ještě dobře, ale zombíci? Co je na nich tak super? Už jen ten smrad!). Když pak ale kamarádka postovala na FB jeden úryvek a já vyprskla smíchem, řekla jsem si, že tomu dám šanci, a sbalila knížku na cesty. A musím říct (jako milovník Jane Austen s trochou studu), že jsem se královsky bavila až do konce.

Seth Grahame-Smith ve spoustě ohledů nechal klasiku tak, jak to byla, jen na to aplikoval "unmentionables", jak nazývají v realitě knížky zombíky, a ve spoustě ohledů to byla výborná parodie. Dokonce se podařilo zanechat ráz charakterů (a musím uznat, že Elizabeth odmítající Darcyho nabídku k sňatku kopancem, který pošle Darcyho ke krbu tak silně, že rozbije římsu, měl něco do sebe), což se mi líbilo hlavně v případě Jane, kterou jsem si na začátku neuměla představit jako zkušenou mašinu na ničení "sorry strickens", ale skloubil to dobře. Číst to Austen, patrně by sama vylezla z hrobu jako unmentionable a sežrala Grahame-Smithův mozek, ale jak říkám, jako recese a parodie to bylo nesmírně povedené od úvodní věty až po závěrečné otázky k četbě. Kdyby bylo Sense and Sensibility and Sea Monsters od stejného autora, šla bych do toho.

She remembered the lead ammunition in her pocket a offered it to him. "Your balls, Mr. Darcy?" He reached out and closed her hand around them, and offered, "They belong to you, Miss Bennet."