26. listopadu 2017

Tulip Fever (2017)

Stories don't end, they only go their separate ways.
We take leave of them not knowing what comes after.

zdroj: imdb.com
IMDb. Pravděpodobně nemusím znovu opakovat, že mám ráda dobová dramata a Tulip Fever mě navíc zaujalo obsazením. Tulipánová horečka slouží vyloženě jen jako pozadí pro lovestory a poněkud komplikovaný plán, který film popisuje, takže historického pozadí si člověk moc neužije, ale kostýmy a kulisy jsou úžasné a herecké výkony mě taky bavily.

Přiznám se, že ústřední pár - Sophia (Alicia Vikander) a Jan (Dane DeHaan) - mě moc nebavili, jejich romance byla fakt hodně velké klišé a ten úplný konec byl lepení happyendu na něco, co by působilo mnohem líp, kdyby to happy end nemělo. Překvapila mě ale postava Cornelise (Christoph Waltz), který začal jako záporák, ale jeho reakce na konci mě hodně příjemně překvapila. Líbilo se mi vidět Christopha Waltze po dlouhé době a ještě v takové roli.

Skutečnou hvězdou pro mě ale byla Holliday Grainger (Maria) - byla sladká a křehká a zároveň silná a velmi praktická a příběh její postavy byl podle mě nejlepší. Naopak Willem (Jack O'Connell) mě nijak zvlášť nezasáhl a tím dramatickým odchodem na moře mě s tou postavou ztratili úplně. Bavila mě postava doktora Sorgha (Tom Hollander), Tom Hollander tyhle týpky umí, a abatyše kláštěra Sv. Voršily (Judi Dench) byla taky hodně super.

Z obsazení mě dál potěšili Matthew Morrison (Mattheus), Kevin McKidd (Johan De Bye) a Cara Delevingne (Annetje). Celkově to nebyl žádný zázrak, ale dobře se na to dívalo a byl to fajn film na pozadí.