9. října 2008

Mansfield Park (1999)

Run mad as often as you choose... but do not faint.

zdroj: imdb.com
IMDb. Chasmin měla pravdu ohledně Mansfiled Park! Such a lovely thing! Sice si myslím, že k úplnému pochopení je třeba číst knihu, ale bylo nádherně a nápaditě udělané, opravdu vtipné; nádherný film. Osobně se mi líbil a oslovil mě víc, než knížka, přesto jsem ale ráda, že jsem knížku četla.

Pár detailů se mi totiž nezdálo. Zaprvé se mi moc nelíbilo, že tomu vtiskli takovou autenticitu a udělali ze sira Thomase (Harold Pinter) takové zvíře, v knize takový nebyl. A Jane Austen vždycky psala pouze o lidech a vztazích, nikdy o politické situaci, nebo existenčních a dobových problémech. A co ten sex s tím líbáním? Tohle je Jane Austen, lidi! Minimální fyzický kontakt!

Ovšem nadruhou stranu, paní Bertram (Lindsay Duncan) dovedli k dokonalosti, ta byla blbá jak tágo už v knížce a ve filmu tomu nasadili korunu. Movie!Henry Crawfordovi (Alessandro Nivola) se nedivím, že byl vytočený, movie!Fanny (Frances O'Connor) se chovala ohledně něj o dost hůř, než původní Fanny. (Ta nabídku k sňatku nepřijala). A Mary (Embeth Davidtz), z té udělali ve filmu dobrou čubku, takhle nahuštěné bylo její chování nechutnější, než v knížce, tam mi ani tolik nepřišlo.

A James Purefoy (Tom Bertram)... Z toho jsem seděla na zadku. Dohromady se sice objevil asi tak deset/patnáct minut, ve kterých buď škytal, říhal, nebo zvracel, ale i tak to stálo za to. (A ohledně těch breeches má pravdu. Hlavně ten kostým s tím 'suspenzorem', ten teda byl! Ten chlap mě zabije a nebude mu to dlouho trvat.) Edmund (Jonny Lee Miller) byl lepší, než v knížce.

Také mě mile překvapila řádka docela známých herců (viz výše), která tam excelovala mimo Jamese (kvůli kterému jsem Mansfieldu dala druhou šanci). Podrtrženo sečteno nádherná oddechovka, kterou určitě zopakuji.