16. listopadu 2008

Onegin (1999)

You interpret my heart, my nature, as you wish to believe it. In truth, I have no secret longing to be saved from myself.

zdroj: imdb.com
IMDb. OK, román jsem nečetla, ale asi to budu muset napravit. Nevím sice, jak to udělám, protože básničky já nerada, ale třeba se nakonec zadaří. Fakt, co mě lákalo, byl jasný: Ralph Fiennes.

Jak může být někdo s tak vyšinutým pohledem a výběrem rolí buďto zcela komerčních, nebo psychicky narušených jedinců, být tak naprosto jedinečný a neodolatelný ve všem, na co sáhne? Jeho Oněgin byl nespokojený, jeho Oněgin byl zoufalý, jeho Oněgin byl nešťastný, jeho Oněgin byl rozpolcený, jeho Oněgin neměl svůj šťastný konec. Jeho Oněgin byl úžasný.

Liv Tyler (Taťána) mě překvapila, nikdy jsem o ní nijak dobře nesmýšlela, ale Taťána byla skvělá. Lena Headey (Olga) nedostala moc prostorou, přesto byla roztomile prostoduchá. A Toby Stephens (Lenský) byl jako vždycky super a měl fakt ránu, hlavně ten účes.

A celý film byl tak naprosto dobře dotvořen výtvarně a hudebně, že... Asi to není něco, na co bych se dívala opakovaně, ale opravdu se mi to líbilo, užila jsem si to.