13. prosince 2008

Miss Austen Regrets (2008)

Only way how to get a man like Mr. Darcy is make him up.

zdroj: imdb.com
IMDb. Tohle byla Jane Austen, jak jsem si ji představovala. Většinou jistá si sama sebou, se zdravým nadhledem, inteligentní. Ale i tam vevnitř toužila po lásce, o které psala, i když se na to dívala zdravě skepticky. A na konci života litovala.

Když jsem se na to koukala, byla jsem tak nějak rozhodnutá srovnávat to s Becoming Jane, ale teď už to tak jasně nejde, a to proto, že Miss Austen Regrets a Becoming Jane popisují jinou část života stejné ženy. Pro Becoming Jane je Tom Lefroy střed děje, ale pro Miss Austen Regrets už je to jen zašlá vzpomínka z mládí.

Ale přesto se mi víc líbí právě toho zpracování, ukazující Jane (Olivia Williams) právě tak, jak to asi mohla cítit a jak bych si ji já představovala, že všechno kolem sebe vnímá a cítí, když píše svoje věci. A velké plus má film za zdokumentování její smrti, tak nějak to tam prostě sedělo, patřilo. Z dalších rolí se mi líbil Jack Huston (doktor Charles Haden) a Hugh Bonneville (reverend Bridges).

Je škoda, že se toho o ní neví víc a že si můžeme jen domýšlet. Ale pokud si teď budu domýšlet, budu už vždycky ovlivněná tímto filmem. Hodně se mi líbil.