6. března 2011

Román pro muže (2010)

zdroj: imdb.com
CSFd. Když se někomu líbil Román pro ženy, patrně se podívá i na Román pro muže, a nejspíš bude zklamaný tak jako já.

Ať jsem se snažila sebevíc, prostě jsem v tom filmu nenašla lineární děj. Musela jsem se zamyslet nad tím, jestli ho předchozí film měl, abych tomuhle nekřivdila, ale ačkoliv ani Román pro ženy neměl žádnou závratnou zápletku, styl vyprávění ho držel pohromadě a dějově fungoval. Román pro muže prostě nefunguje. Člověk ví, že ten výlet na hory jednou skončí, a že Bruno patrně nakonec opravdu umře, ale to všechno je tak v dáli a je to známé jen z toho hlediska, že ten film musí nějak skončit. Prostě ne.

Herecké výkony jsou ale výborné. Z Cyrila (Miroslav Donutil) mi bylo tak důkladně na blití, že Donutilovi musím zase jednou smeknout. Škoda jen, že na tomto sprostém, buranském charakteru je vystavený celý film, se zbytkem jako by si tvůrci už hlavu nelámali. Oba další sourozenci, Aneta (výborná Vanda Hybnerová) a Bruno (Miroslav Vladyka) byli taktéž výborně zahraní, ale oba poněkud plytcí, zjevně měli sloužit jen jako křoví pro Cyrila.

Oko potěšila nádherná Táňa Pauhofová (Tali) - opět urážlivě prosťácká role, ale dobře se na ni dívalo a dost to tam oživila. Postavy Jana Budaře (René) a Filipa Čapky (Šimi) sloužily víceméně jako komediální podtón, ale postaraly se o nejlepší hlášku filmu: "Šimi, já vím, že fobal a to všechno, ale dávej míň hlavičky, ty vole." (Nebo tak nějak.)

Z toho je docela patrné, kolik srandy jsem si u toho filmu užila. Tvůci poněkud polechtali téma korupce a loutkovodičů v Čechách, které tam ani tolik být nemuselo, protože trochu štěpilo divákovu pozornost, a rodinné drama bylo zoufale nedotažené. O jakémsi humorném nadhledu, se kterým je vyprávěn Román pro ženy, se mluvit nedá vůbec. Navíc, konec je drobet (dobře, tak hodně) předvídatelný.

Takže ne - jsem sice ráda, že jsem se podívala, ale kdybych měla jít do kina, návštěvy bych patrně litovala a ty peníze za to nedala. (Ani kvůli tomu Donutilovi.) Nestačilo mi to a dokonce budu tvrdit, že kdyby tvůrci neponechali tu paralelu se starším Románem pro ženy, tomu filmu by to trochu ulehčili - nevypadal by po všech stranách jako kripl. (Ale plakát je super.)