10. března 2011

Boardwalk Empire: Season 1

| Season 1 | Season 2 | Season 3 | Season 4 |
_______

Atlantic City, 1920. When alcohol was outlawed, outlaws became kings.


1.01 Boardwalk Empire - 1.02 The Ivory Tower - 1.03 Broadway Limited - 1.04 Anastasia - 1.05 Nights in Ballygran - 1.06 Family Limitation - 1.07 Home - 1.08 Hold Me in Paradise - 1.09 Belle Femme - 1.10 The Emerald City - 1.11 Paris Green - 1.12 A Return to Normalcy

zdroj: imdb.com
No tak, lidi, znáte mě a víte, jak miluji historickou fikci, prostě to muselo přijít. Navíc, absťák po Mad Men je velký, tak čím ho nahradit? Boardwalk Empire bylo rozumná volba. A nezklamala jsem se. Lidi, je to dobrý. Řekněte to všem.

Jelikož jsem Steve-a Buscemiho viděla vždycky jen v nějaké menší roli, nebyla jsem si jistá, jak bude vypadat seriál postavený na něm. Kritiky mě ale zpracovaly a je dobře, že jsem na ně tentokrát dala; Nucky Thompson je brilantně napsaná a stejně dobře zahraná postava. V dalších rolích mě příjemně překvapila Kelly Macdonald (jako Margaret Schroeder); čekala jsem od té postavy další prosťačku, protože jiné roli jsem ji ještě neviděla, ale Margaret byla prostě výborná, a když už jsem ten zlozvyk s přirovnáváním k Mad Men načala, zamilovala jsem si ji stejně, jako Peggy.

Boardwalk Empire bylo vůbec bohaté na prostě výborné charaktery, poněkud vyšinutým agentem Van Aldenem (Michael Shannon) počínaje a přes Jimmyho Darmodyho (Michael Pitt) a Chalkyho White-a (Michael K. Williams) u Gillian (Gretchen Mol) konče. Samozřejmě, ten seriál nemá žádnou špatnou postavu, tohle jsou jen ty, které mi uvízly v hlavě nejvíc.

Dějová linie je propletená množstvím malých zápletek, jako je lesbická aféra Jimmyho ženy Angely (Aleksa Palladino), románek mezi Van Aldenem a Lucy Danziger (Paz de la Huerta), bývalou Nuckyho milenkou, rodinné vztahy Thompsonů nebo Jimmyho etc. Kolem a kolem, z těch dvanácti jsem nenašla jediný hluchý díl.

Mimoto doba, která je podle mě velmi dobře zachycená - doba prohibice, žen získávajících volební právo - a fakt, že se celý děj pohybuje v mafiánském prostředí a žádná z postav není v nějakém smylu nevinná (snad až na ty děti), seriálu dodává šťávu a potenciál, který tvůrci vyždímali do dna a dali znát, že mají z čeho čerpat do další sezóny, na kterou se nehorázně těším.

Prostě a jednoduše - Boardwalk Empire je pro mě další seriál, který se nějakým způsobem vyškubl z typické seriálové produkce a sakra dobře mu to jde. Rozhodně bych to doporučila všem, kteří mají rádi spoustu rozmanitých postav, "historické" věci a kvalitní zábavu, to všechno díky výbornému a těžkému ději.

A kdyby se náhodou našel někdo, kdo si tím taky zkracuje čekání na Mad Men (i když během koukání se na Mad Men docela zapomene; tenhle seriál prostě nedovolí, aby byl jen náhražka), potěší ho na konci billboard s nápisem Lucky Strike.