24. dubna 2011

Burlesque (2010)

Alice, hm? Well, welcome to Wonderland.

zdroj: imdb.com
IMDb. Od toho, co jsem viděla první trailer, jsem na to byla doslova naklepaná. Sehnala jsem si i před filmem soundtrack, který mě docela zklamal, navíc jsem porušila svoje zlaté pravidlo a přečetla nějakou recenzi, která mě zchladila úplně a nechala jsem si to v kině ujít. Teď toho docela dost lituju. Ten film je sice docela vykrádačka a nic originálního, ale užila jsem si ho, úplně mi vlil novou krev do žil, a ráda si ho zopakuju jako relax film. A po shlédnutí je i ten soundtrack super.

S tou vykrádačkou to myslím vážně - na začátku a sem tam skrz (hlavně ve vztahu Ali a Tess či ve vztahu Ali a Jacka) je to Coyote Ugly (Jersey nebo Iowa, to je jedno), některé scény (jako Bound To You) jsou vykopírované z Cabaretu, některá skupinová čísla připomínají Chicago (ale na druhou stranu, zkuste natočit film o varieté bez toho), ale protože jsou to všechno super filmy a Burlesque nekopíruje nic špatného, tak mu to odpustím.

Jakmile se na to podíváte (i během), nemáte rozhodně pocit, že vidíte něco nového a neotřelého, ale je to hot (fakt je), je to krásný, je to jednoduchý (rozhodně nepotřebujete přemýšlet) a abych citovala klasika (tedy Lízinku Citrónovou), "I want to go there!" Prostě, stejně jako Coyote Ugly je to film na dobu, kdy potřebujete, aby to s vámi začalo šít, dobrou náladu, sílu a naději v žilách - prostě pocit, že se dějou zázraky a že máte sílu si jeden přivolat.

Obsazení je skvělé - Christina Aguilera (Ali) byla dobrá, i když ve zpívání je rozhodně výjimečnější, než jako herečka, Cher (Tess) byla skvělá (a koho nedostalo You Haven't Seen the Last of Me, ať si jde kleknout na hrách), Stanley Tucci (Sean) prostě nebývá špatný a Kristen Bell (Nikki) taky ne. Cam Gigandet (Jack) byl hot. Minirolička Dianny Agron (Natalie) potěšila a Eric Dane (Marcus) byl prostě kus.

Je tu ale jedno velké, veliké mínus, které tomu filmu jen tak neodpustím, a to byla naprostá nevyužitost potenciálu a hereckého umu Alana Cumminga (Alexis), jehož úloha tam byla víceméně směšná, fakt to působilo spíš jako výsměch - zvlášť pro někoho, jako jsem já, pro koho bylo jeho jméno v obsazení dost rozhodující. Fuj na tohle, jinak palec nahoru.