28. června 2011

Priest (2011)

To go against the Church, is to go against God.

zdroj: imdb.com
IMDb. No jo, no jo, tak se smějte, ale jmenuje se to "priest" a znáte mě. Nic jsem od toho nečekala, zvlášť když jsem se smířila s faktem, že mají razítka na čele místo kolárků, ale dostala jsem rozhodně víc, než o co jsem stála. Už vás někdy napadlo, jak by asi vypadaly Matrix efekty ve Star Wars kulisách očima někoho, kdo má neustále bad trip? Už nehledejte, neb Priest je zde!

Zase se potvrdilo pár starých dobrých učebnicových pravidel pro "dobro vs. zlo" film. Záporáci, pokud to nejsou hnusní mutanti, mají zásadně špatný chrup, a klaďáci výborné zuby - jsou ale neustále jak čuňata, tváří se velmi ponuře a nosí kápi. Záporák má černý klobouk. Pokud není ženská omylem něčím užitečná, chodí v bílé a hrozně ječí. Neustále. A samozřejmě je podstatné, aby všichni špinaví a ječící klaďáci přežili a z těch záporáků zůstal jen černý klobouk.

Priest v podání Paula Bettanyho byl tak drsný, že kdybych přiblížila obličej k obrazovce, mám lepší peeling než z Avonu. Cam Gigandet (který je podle prostějovského kina evidentně C. Gigandetová) byl jako Hicks hot, ačkoli mezi ním a neustále zaprasenou a ječící Lucy (Lily Collins) byla chemie nula nula prd. Naprosto super a krásná a hot a dokonalá byla Maggie Q jako Priestess, ta mě fakt bavila. Black Hat (Karl Urban) mě ale totálně nudil, a jako pro hlavního záporáka to pro něj asi není nejlepší vizitka. Co se týče Shannon (Mädchen Amick), ta šla hned na začátku, nicméně točila mě slušně vždycky, když se o ní mluvilo.

Pak jsem si všimla Alana Dalea (Monsignor Chamberlain), byl fajn, a dál jsem si moc nevšimla nikoho, jelikož ta církevní utopie mě děsila natolik, že jsem se ten film pokoušela ještě během sledování vytěsnit z mysli. Co mě ovšem zklamalo byla absence oh-so-romantic-angsty-first-time sexu mezi Priestem a Priestess. Also, konec byl na houby. Prostě, kdyby míň sázely na gasp momenty, které byly jasné od první čtvrt hodiny filmu a nikdo u nich "gasp" nedělal, míň se drželi všech klišé a zkusili trochu kreativity, vůbec nic by se nestalo a já bych byla rozhodně spokojenější. Škoda, myšlenka to byla výborná.

Nemůžu říct, že jsem se nudila, akčně to bylo hodně fajn, ale ani jsem se dvakrát nebavila. (Taky nemůžu pochopit, proč to do češtiny překládali jako "Kazatel". Zaprvé, nikdo tam nikomu nic nekáže, a už vůbec ne Priest, který více méně jen vzdychá, vraždí a je hrozně nevtipný, a zadruhé, kdyby chtěli, aby se to jmenovalo "Kazatel", pojmenují to "Preacher", ne? Geez. Kdy už se Češi naučí překládat, co tam skutečně je, a ne co by tam chtěli mít?)