20. září 2011

Injustice (2011)

Everyone is innocent.


Episode 1 - Episode 2 - Episode 3 - Episode 4 - Episode 5

zdroj: imdb.com
IMDb. Vzhledem k tomu, že Jamesův poslední velký televizní projekt se mnou zase tolik nezamával, přistupovala jsem k tomuto značně opatrně. Nebylo to ale zase tak moc na místě, protože Injustice se ukázalo jako mimořádně vyvedená kriminální mini-série, kterou jsem oproti původnímu plánu prostě musela sjet najednou. A užila jsem si ji náramně.

Ze začátku se celá věc jeví poměrně nevinně. Výborný právník Will Travers (James Purefoy) se po nervovém zhroucení odstěhuje s manželkou Jane (Dervla Kirwan) z Londýna a odmítá dál hájit obvinění z vraždy. Celkem obyčejný příběh člověka unaveného světem, ve kterém žije, se hned na konci první epizody promění v příběh člověka, který by si celkem dobře pokecal s Dexterem Morganem.

Celý příběh je sice komplikovaný (čti: komplikovanější, než procedurals, kterými se krmím normálně), ale krásně do sebe zapadá, je skvěle načasovaný a vygradovaný. Konec je sice trochu deus ex machina a drobátko očekávatelný, ale má i pár nečekaných, úplně jako z Murphym řízeného "reálného" života vystřižených zvratů, za jejichž předpokladu může někdo děkovat štěstěně (a dívám se na tebe, Wille).

K celé mini-sérii mám jednu drobounkou výhradu - možná bych si ji užila víc, kdyby jedna z hlavních postav, konkrétně Wenborn (Charlie Creed-Miles), nebyla tak brutálně nesympatická až odporná. Ale jinak pro milovníky kriminálek a psychologických dramat je tohle dva v jednom. Prostě skvělé.