27. ledna 2012

Beginners (2011)

You can stay in the same place and still find ways to leave people.

zdroj: imdb.com
IMDb. Na Beginners jsem se těšila od toho, co jsem zjistila, že Ewan McGregor a Mélanie Laurent společně točí film (Yay!), a těšila jsem se na to tak moc, až mi nakonec ušlo, že už je film venku. Hned ze začátku musím říct, že následující článek bude nechutná óda na Mikea Millse a všechny, co se na tomto díle podíleli, protože je to jeden z nejlepších - a možná snad přímo nejlepší - film, co jsem za poslední dobu viděla.

Atmosférou a svým (těžko vysvětlitelným) způsobem mi to trošičku připomnělo Les amours imaginaires - neumím to vysvětlit, ale při koukání na Beginners jsem si na ten film hned vzpomněla. Dostal mě způsob, jakým byl příběh vyprávěný, jak se obě linie prolínaly naprosto matoucím způsobem, ale mě to nemátlo, Oliverovy fotografické vložky a Arthur. (Jako vážně, ten pes byl ten nevětší BAMF, kterého jsem za poslední dobu viděla.)

Ewan McGregor (Oliver) byl brilantní, konečně zase jednou natočil něco, co nemá určitou pachuť komerčnosti. (I když teda nevím, proč už nehraje lidi se sexy přízvukem, chybí mi to.) Mélanie Laurent (Anna) je osmý div světa, protože bere dech. Ze začátku filmu jsem trnula v naprosté hrůze, že opravdu nebude mluvit, ale pak z ní konečně začala padat ta krásná měkká francouzská angličtina, kterou u ní miluji (včetně jejího hlasu), a já byla v sedmém nebi.

Christopher Plummer (Hal) mi tu byl mnohem sympatičtější, než asi tak ve všem, v čem jsem ho kdy viděla, a Mary Page Keller (Georgia) mě dost bavila. Přiznávám, že se nemůžu dočkat, až budu moct s tím filmem obcestovat všechny svoje obvyklé filmové společníky (kteří se zajisté už třesou nedočkavostí) a pustím si ho s někým znovu.