2. února 2012

The Devil's Whore (2008)

A true account of the life and times of Angelica Fanshawe.


Episode 1 - Episode 2 - Episode 3 - Episode 4

zdroj: imdb.com
IMDb. Vypadá to, že moje "period" období mě asi jen tak nepustí, aneb pokračujeme v krasojízdě. Nebudeme si nic nalhávat, k mini-sérii mě přivedl ten název, ačkoli to není (přímo) o ďáblovi a žádná vyloženě rajda tam taky není. Naopak je to poutavý příběh o šlechtičně Angelice (Andrea Riseborough), která se naučí tím méně příjemným způsobem, že svět žádná prča.

Historickou dobu, ve kterém se příběh odehrával, jsem si víceméně pamatovala z dějepisu. Peter Capaldi (Karel I.) dost dobře ztělesňoval tu zkostňatělou monarchii, kterou ta doba vnucovala, a Oliver Cromwell (Dominic West) ve mně vyvolával přesně ten dojem, který jsem s z něj měla v dějepisu.

Víc, než historické pozadí mě ale bavil a zajímal Angeličin život a její vnitřní síla a odhodlání. Její největší smůla byla v tom, že koho si chudinka vzala, o toho přišla. Ať už ztratila Harryho Fanshawea (Ben Aldridge) kvůli jeho nezkušenosti, Thomase Rainsborougha (Michael Fassbender) kvůli Cromwellovu spiknutí, nebo Edwarda Sexbyho (John Simm) kvůli jeho šílenství. Konec jsem jí přála aspoň tak.

Celkově povedený příběh s dobrým obsazením - Andrea Riseborough je jako panenka, a možná díky tomu jako Angelica překvapí - který udrží pozornost až do konce.