9. června 2012

Tess of the D'Urbervilles (2008)

It is all rather serious, isn't it? This business of being alive.


Episode One - Episode Two - Episode Three - Episode Four

zdroj: imdb.com
IMDb. Já a Tess of the D'Urbervilles máme poněkud smutnou historii. Měla jsem ji v povinné četbě, nestihla přečíst na hodinu, chtěla přečíst na test. Čtvrtinu jsem přečetla v originále, pak jsem z lenosti přešla na překlad, který jsem přečetla do poloviny, pak napsala test i bez toho, takže jsem to celé zahodila a na disku našla tuhle mini-sérii, kterou jsem se snažila celý ten úděl ulehčit, ale taky jsem se k tomu nedostala. Kvůli tomu obsazení jsem do toho ale nakonec šla.

Je to BBC mini-série a tím pádem byla prostě výborně natočená a podle toho, co jsem stihla přečíst, i celkem přesná. Gemma Arterton (Tess Durbeyfield) byla jako vždycky dokonalá, zároveň dětská, nevinná, zhrzená, zničená, ale hrdá a odhodlaná a dokonale přesvědčivá. Sama by mě jako Tess nenapadla, ale zahrála ji skvěle.

Oba osudoví muži byli taky obsazení dobře - Hanse Mathesona (Alec D'Urberville) si jako klaďáka ani neumím představit a jsem ráda, že Alecovi odmysleli ten knír, nemám je ráda. Eddie Redmayne (Angel Clare) byl výborný a jsem ráda, že umí zahrát i normální muže, nejen podivíny, jako v The Pillars of the Earth.

Celkově se nechystám román dočíst, ani vyhledávat další verze, na to je pro mě ten příběh moc nespravedlivý a smutný, a popravdě mě zase tak moc nestrhl. Ne natolik, abych se k němu po zbytek života vracela.