11. června 2012

Mad Men: Season 5

| Season 1-3 | Season 4 | Season 5 | Season 6 | Season 7 |
_______


5.01-02 A Little Kiss (Part I-II) - 5.03 Tea Leaves - 5.04 Mystery Date - 5.05 Signal 30 - 5.06 Far Away Places - 5.07 At the Codfish Ball - 5.08 Lady Lazarus - 5.09 Dark Shadows - 5.10 Christmas Waltz - 5.11 The Other Woman - 5.12 Commissions and Fees - 5.13 The Phantom

zdroj: imdb.com
Skoro rok a půl jsme čekali na novou sezónu Mad Men a chvílemi jsem upřímně ztrácela naději, že se té nové sezóny vůbec dočkám. Nakonec ale přišla a užila jsem si ji neuvěřitelně. Nevím, jestli byla natolik dobrá, nebo jsem jen byla tak neuvěřitelně vyhladovělá po čemkoli Mad Men, ale dost mě mrzí, že je konec, protože Mad Men jsou jeden z mála seriálů, ve kterých se něco děje, i když se nic neděje.

Asi největším překvapením celé sezóny pro mě bylo, že Donovo (Jon Hamm) a Meganino (Jessica Paré) manželství skutečně funguje, že to Don tentokrát bere vážně. Sem tam bylo bouřlivé, sem tam se naklánělo na stranu, ale až do finále prostě ustálo všechno. Don sám o sobě mě letos taktéž zaskočil – ono obvyklé období ke konci, kdy se chová jako idiot, já ho začnu nenávidět, ale pak se zase zamiluju, letos neproběhlo. Megan sama se ukázala mnohem zajímavější, než jsem předpokládala, bavila mě.

Moje stále ještě nejoblíbenější postava Peggy (Elisabeth Moss) víceméně pokračovala v procesu smiřování se s tím, že Don už nadále nemůže být její mentor, a že je pro ni čas pohnout se dál, pokud má být spokojená. Celé to vyústilo v její výpověď, rozloučení s Donem, který jí nevěřil - pro mě nejsilnější scéna sezóny („Don’t be a stranger.“) - a její triumfální odchod od SCDP. Objevila se pak sice až ve finále, ale já stejně celým srdcem doufám, že postava nějak zůstane. Mad Men nejsou Mad Men, pokud tam není Peggy.

Joan (Christina Hendricks) udělala tuto sezonu to, co měla udělat už dávno – poslala do háje svého manžela násilníka, odmítla ale Rogerovi přiznat právo na jejich syna s tím, ať to nechá, jak to je. Dala mu tak jasně najevo, že je mezi nimi absolutní konec. To mě trochu mrzí, ale Joan měla i tak drsné zápletky. To, jestli se v The Other Woman zachovala správně a jakou cenu vlastně zaplatila, aby se stala partnerem v SCDP, je diskutabilní, nicméně je tam a já její postavu pořád miluji.

"Je m'appelle" Roger (John Slattery) nedělal celou sezonu víceméně nic jiného, než sháněl, koho by ohnul, a nakonec měl happy end – splašil si Meganinu matku (Julia Ormond). I když jeho vývoj nedosahoval Donova, Peggyina, Joanina, ani Meganina, dostali jsme Rogera v růžovém turbanu a na tom přece záleží. Plus, tahle sezóna byla super v tom, že ugly Betty (January Jones) měla minimum screentime. Nechápu sice, proč tam pořád musela vůbec být, kdyby dali ještě víc prostoru Sally (Kiernan Shipka), bylo by líp, ale i tahle mi udělali radost.

Většina epizod byla skvělá, ale vypíchnout musím Signal 30 díky dokonalé rvačce mezi Laneem (Jared Harris) a Petem (Vincent Kartheiser), kde dostal Pete klepec, za což jsem byla ráda, protože Pete je mi silně protivný. Začal mě bavit až, když se objevila Beth Dawes (překvapivě dobrá Alexis Bledel). Lane mě bral hodně, měla jsem jeho postavu ráda, fandila jsem mu a byla jsem v šoku, že se rozhodl spáchat sebevraždu. Ten moment, kdy šla Joanie do jeho kanceláře a nemohla otevřít dveře, protože je blokoval oběšenec Lane, to byl opět jeden z nejsilnějších momentů seriálu.

Co se týče celé stavby sezóny, docela mě překvapilo, že si dvě největší bomby – odchod Peggy a sebevraždu Lanea – nenechali na finále, to bylo místo toho taková tichá voda zaměřená na zjištění, jestli postavy letos dostaly, co chtěly. A co říct k tomu konci? Je Don, jak jsme ho poznali, zpátky, nebo ne?