29. září 2012

Truman Capote: Answered Prayers (1986)

zdroj: goodreads.com
Jelikož jsem toho spoustu od Capoteho už přečetla a universitní knihovna nemá bohužel všechno, zůstalo mi na výběr mezi tím přečíst si, co jsem už četla jen v překladu, znovu v originále, nebo se zpronevěřit své zásadě a přečíst si to, co Capote stihl napsat z Answered Prayers. V zájmu toho, že se snažím nevracet se k tomu, co jsem už četla (i když jsou to výborné věci), vybrala jsem si nedokončený román s tím, že je to menší zlo. Není.

Myslím, že se budu ještě hodně dlouho vzpamatovávat z toho podivného truchlení za něco, co už skoro bylo, ale vlastně nikdy nebylo. A kromě toho abstraktího žalu je tu ještě ten hrozný vztek ošizeného čtenáře, že nevím, co se teda vlastně dělo s Kate McCloud, že přivedlo P.B. Jonese tam, kde byl.

Answered Prayers jsou ale celkově hrozně nepodobné všemu, co jsem od Capoteho četla (a to je skoro všechno), psané tak cynickým tónem a tak brutálně upřímné, že stojí za to je přečíst i přes ten vztek, který přijde v momentě, kdy zjistíte, že nic víc už není a ani nikdy nebude. Můžu směle doporučit a doufám, že nikdy nikoho nenapadne to dopsat, to by nebylo dobré.