17. ledna 2013

The Help (2011)

You is kind. You is smart. You is important.

zdroj: imdb.com
IMDb. Dlouho jsem si u žádného filmu nepobrečela tolik, jako právě u The Help. Příběh Skeeteřiny chůvy Constantine (Cicely Tyson) a jejího osudu mi doslova a do písmene zlomil srdce. Bylo úplně neuvěřitelné, čím si většina černošských žen musela projít jen kvůli naprosto vyhrabaným WASP a že jim většinou nebyl dopřán ani ten elementární respekt, s jakým se jednalo s bílými ženami na stejné pozici. To se ani nedá svést na nevědomost těch bělošek - ony nejen, že nic nevěděly, ony ani nechtěly vědět. Byla jsem tím filmem nadšená a zároveň neuvěřitelně rozčarovaná tím, co popisoval.

Emma Stone (Skeeter) mě dostala už v Easy A a tady si mě jen pojistila, Skeeter byla naprosto dokonalá. Aibileen (Viola Davis) měla smůlu v tom, že narazila na extra dementní bílou paničku, cítila jsem s ní. Minny (Octavia Spencer) byla geniální postava, hrozně mě bavila. Víc než všechny tři dohromady (vlastně všech šest, když bereme herečku a postavu) mě ale dostala Jessica Chastain a její Celia. Na příkladu Celie se dá aspoň krásně ukázat, že skutečně v případě té bílé "smetánky" nešlo o nevědomost, ale že prostě krávy být chtěly. Celia se k Minny mohla chovat jako k člověku u přesto, že byla bílá a bohatá, a stejně tak se s ní jednalo stejně odporně, jako se služkami, protože evidentně nedosahovala "inteligence" zbytku dámské populace, Skeeter výjimaje.

Bryce Dallas Howard (Hilly) vyfásla naopak neuvěřitelně odpornou roli, chtělo se mi umlátit ji lopatou a zaházet kompostem. Anna Camp (Jolene) se objevila málo, její postava inteligencí zjevně taky neoplývala, ale prostě mě baví. Sissy Spacek (paní Walters) měla skvělou roli. Aunjanue Ellis (Yule May) si střihla úplně jinou roli než v The Mentalist a bavila mě.

Celkově je The Help příklad výborného filmu a jsem ráda, že tentokrát si toho všichni všimli. (Jmenuji jen ty nejznámější ceny.) Octavia Spencer si odnesla Oscara, BATFA, Glóbus, a SAG, Jessica Chastain byla na tyto ceny nominována s ní. Viola Davis vysbírala taky spoustu nominací a Emma Stone dostala People's Choice Award a Teen Choice Award. Všechny ceny a nominace byly vážně zasloužené, to se často nestává, a The Help bych doporučila každému bez ohledu na jeho oblíbený žánr. Je to prostě super.