18. ledna 2014

Dracula: Season 1

After all these long years... how famished you must be.


1.01 The Blood Is the Life - 1.02 A Whiff of Sulfur - 1.03 Goblin Merchant Men - 1.04 From Darkness to Light - 1.05 The Devil's Waltz - 1.06 Of Monsters and Men - 1.07 Servant to Two Masters - 1.08 Come to Die - 1.09 Four Roses - 1.10 Let There Be Light

zdroj: imdb.com
Dracula mě poměrně překvapil. Původně jsem do toho šla čistě protože tam hraje Jonathan Rhys Meyers, ale překvapilo mě, jak mě to chytlo, ač to je o upírech. Užívala jsem si každou epizodu od začátku do konce natolik, že jsem při sledování předběhla NBC a poslední čtyři epizody viděla na nekvalitním ripu ze Sky Living, protože jsem se nemohla dočkat. Bohužel to vypadá, že Dracula dostane přece jen sekerou, ale fakt bych si přála, aby dostal aspoň ještě jednu řadu. Ten cliffhanger na konci finále měl velikost Grand Canyonu.

Co se týče postav, mé sympatie se prakticky od začátku nezměnily. Dracula (Vlad Tepes) / Alexander Grayson (Jonathan Rhys Meyers) byl nádherně rozpolcený mezi svou podstatou monstra a mužem, který se mstí za to, že mu zničili život. Hrozně se mi líbilo, že toho upíra v něm nijak neidealizovali, fakt se krmil jak zvíře. Za to plusové body. R.M. Renfield (Nonso Anozie) je moje druhá nejoblíbenější postava, ve finále prostě neumřel, howgh. Lady Jayne Wetherby (Victoria Smurfit) byla bohyně, rozhodně moje nejoblíbenější ženská postava, její konec jsem skoro obrečela. Ta už se asi fakt nevrátí.

Mina Murray (Jessica De Gouw) mě nebavila, ingénues mě málokdy baví. Lucy Westenra (Katie McGrath) už byla zajímavější, ale mám takový pocit, že skutečné maso by byla případná druhá sezóna, s Lucy bude sranda. Van Helsing (Thomas Kretschmann) sice dělá stejně zhovadilosti jako kdokoliv další v tom seriálu, ale ty Van Helsingovy mají obecně mnohem víc vedlejších ztrát a je mi protivný. To stejné s Jonathanem Harkerem (Oliver Jackson-Cohen) - nechá ze sebe dělat vola a pak se za to mstí ostatním. Tihle dva měli zařvat ve finále, nezlobila bych se.

Přiznám se, že celá ta obchodní zápletka na mě byla moc složitá - pochopila jsem ji tak, že Dracula chce zničit monopol na energii, který má Order of the Dragon, toť vše - a všichni členové řádu se mi pletli dohromady, tak jsem se v tom nevyznala a ani jsem se moc nesnažila. Finále byla opravdu řežba, nečekala jsem, že to bude tak drsné. Očekávala jsem, že nás zanechají v obavách o něčí život (jako v případě Renfielda), ale nečekala jsem, že někoho zabijí definitivně (RIP, Lady Jayne). Vůbec se mi nelíbí spojení Van Helsinga, kterého považuji za větší hovado než je Dracula, a Harkera, dvě fňukny v jednom týmu... A hlavně doufám, že bude druhá řada!

EDIT 12/05/2014: Zrušeno. Zmetci.