18. ledna 2014

An Affair to Remember (1957)

Winter must be cold for those with no warm memories.

zdroj: imdb.com
IMDb. An Affair to Remember se mi poprvé dostala do povědomí díky Gossip Girl ("You can't 'Affair to Remember' me!"), ale trvalo mi dlouho, než jsem se k tomu filmu konečně dopracovala. Původně jsem si chtěla pustit jen kousek a jít spát, ale zůstala jsem u toho napjatá jak kšandy až do půl třetí ráno.

Byla jsem unesená naprosto ze všeho. Cary Grant (Nickie Ferrante) a Deborah Kerr (Terry McKay) byli neuvěřitelně přirození, chyběla jim ta teatrálnost a divadelnost, jakou ze starých hollywoodských filmů normálně cítím. A zápletka byla krásně nepředvídatelná - jsem hrozně ráda, že mi popkultura nikdy nevyzvonila průběh a konec. Nebylo to přímočaré jak typická romanťárna s jedním chabým twistem, a až do poslední vteřiny jsem měla hrozný strach, že k sobě Nickie a Terry nenajdou cestu. Dlouho se mi to u romantického filmu nestalo.

Nejen celek, ale i jednotlivé součásti byly prostě dokonalé - původní partneři Nickieho a Terry nebyli démonizovaní, prostě jen nebyli ti praví, bábinka Janou (Cathleen Nesbitt) nebyla jen typická dohazovačka, ale nádherný element smrtelnosti a dočasnosti, který jsem obrečela. Dialogy měly vtip a byly přirozené, prostě... Wow!