29. března 2014

Dempsey and Makepeace: Series 1-3


Series 1
1.01 Armed and Extremely Dangerous - 1.02 The Squeeze - 1.03 Lucky Streak - 1.04 Given to Acts of Violence - 1.05 Hors de Combat - 1.06 Nowhere to Run - 1.07 Make Peace Not War - 1.08 Blind Eye - 1.09 Cry God for Harry - 1.10 Judgement

zdroj: imdb.com
Seriál Dempsey and Makepeace je v našich končinách víceméně klasika. Když jsem asi rok, dva zpátky zachytila opakování v televizi, rozhodla jsem se, že si opatřím originál a sjedu to celé. Přiznám se, že mi trochu trvalo, než jsem se chytila, ale pak jsem byla doma a je to rozhodně jeden z nejzábavnějších seriálů, které existují. Vztah mezi Jamesem Dempseyim (Michael Brandon) a jeho sličnou urozenou kolegyní, Lady Harriet Makepeace (Glynis Barber), už je v dnešní době vyloženě seriálové klišé, ale je dobré vrátit se na úplný začátek. Například chvíli, kdy v Armed and Extremely Dangerous Dempseymu dojde, kam se to dostal, lze vyvážit zlatem, stejně jako každá chvíle, kdy Spikings (Ray Smith) prodrtí skrz zuby "bloody Yank". Model "dáma a šupák" jsem uměla ocenit vždycky, ale až teď plně doceňuji Američana v Londýně a ten krásný jazykový rozdíl.

Z epizod první řady musím vypíchnout Armed and Extremely Dangerous, aneb rovnýma nohama do akce; Blind Eye, protože skvělý prostor pro Spikingse; Cry God for Harry, protože vražda na starém šlechtickém sídle na mě prostě funguje a Dempseyho "Makepeace, I'm gonna murder you." stálo za to; a Judgement, protože případ byl dost drsný, ale Harry byla krásně lidská.

Series 2
2.01 Silver Dollar - 2.02 Wheelman - 2.03 Love You to Death - 2.04 No Surrender - 2.05 Tequila Sunrise - 2.06 Blood Money - 2.07 Set a Thief - 2.08 The Hit - 2.09 In the Dark - 2.10 The Bogeyman

zdroj: imdb.com
Druhá sezóna má tolik skvělých epizod, až jsem byla překvapená. Silver Dollar mě zabil tím koněm a lasovaným zločincem a upřímně se čekala na situaci, kdy Dempseymu rupnou nervy, protože je pořád i po nějaké době prostě jen Američan v Anglii, a rozhodne se to zabalit. Love You to Death jsem milovala vždycky, jsou tam prostě krásné shippy momenty, i když byly jen nahrané. Tequila Sunrise je pravděpodobně nejlepší epizoda vůbec, opilá Harry a jak si ji Dempsey vychutnává, to je prostě legendární. Set a Thief mělo na konci klobouk, krásný moment, a The Hit si taky pamatuju z dřívějška, Harryiny spolužačky prostituky a Dempseyho úžas, do jaké školy chodila, se píšou hned za opilou Harry. The Bogeyman byl hodně fajn díky tomu, že Dempseymu posedlost prostě sekne. Pořád mi ale chyběl nějaký vyloženě bonding moment mezi Demseyim a jeho anglickým pracovním prostředím. Doufám, že ještě přijde.

Series 3
3.01 The Burning (Part 1) - 3.02 The Burning (Part 2) - 3.03 Jericho Scam - 3.04 The Prizefighter - 3.05 Extreme Prejudice - 3.06 Bird of Prey - 3.07 Out of Darkness - 3.08 The Cortez Connection - 3.09 Mantrap - 3.10 Guardian Angel

zdroj: imdb.com
Bonding moment mezi Dempseyim a jeho pracovním prostředním tak úplně nepřišel, ale fakt, že si Dempsey vybral zůstat v Londýně i potom, co byl Coltrane v The Burning zatčen, o něčem vypovídá. The Prizefighter má jeden z nejlepších undercover převleků pro oba, Harry a její fake americký přízvuk jsou k nezaplacení. V Extreme Prejudice mi bylo hrozně líto toho "pomalýho" kluka, Out of Darkness bylo krásně osobní pro Harry a The Cortez Connection mělo Simone (Susannah Fellows). Její alkoholismus nebylo moc příjemné sledovat, ale bylo fajn vidět Dempseyho mimo zdi svého emočního útočiště, za které normálně nechodí. Guardian Angel je pro mě naprosto legendární, úplný majstrštyk v tom významu pořádně polechtat shippery, říct všechno, neříct vlastně nic a seriál ukončit bez toho, aby se to "will they won't they" rozseklo. Dokonce ani nejde nebýt naštvaná, protože je to zkoulené tak dokonale, že jim člověk jen pořádně, nenadšeně zatleská.

Sám o sobě mě seriál nebavil tolik, nakolik dělal skvělé pozadí k práci nadabovaný, ale když jsem ho dojela, přistihla jsem se, že mi bude fakt chybět.