4. dubna 2014

Once Upon a Time in Wonderland: Season 1

Anything's possible in Wonderland.


1.01 Down the Rabbit Hole - 1.02 Trust Me - 1.03 Forget Me Not - 1.04 The Serpent - 1.05 Heart of Stone - 1.06 Who's Alice - 1.07 Bad Blood - 1.08 Home - 1.09 Nothing to Fear - 1.10 Dirty Little Secrets - 1.11 Heart of the Matter - 1.12 To Catch a Thief - 1.13 And They Lived...

zdroj: imdb.com
Přiznám se, že když poprvé vyletěla zpráva, že Once Upon a Time chystá teprve po dvou sezónách spin-off, nebyla jsem zrovna nadšená a dívala jsem se na to dost skepticky. Alenka v říši divů mě prostě nikdy za srdce nechytila a velký podíl na tom měly i propagační materiály, ze kterých to vypadalo nevábně (a Red Queen na nich vypadala dost lacině). Tehdy jsem prostě nečekala, že bude lepší než původní seriál. Škoda, že měl takovou sledovanost jakou měl, takže to zůstane jen třináctidílné, ale možná to je dobře, scénáristé Once Upon a Time prostě neumí psát delší věci a takto aspoň nikdo nesprasil postavy a zůstane nám happy end.

Once Upon a Time in Wonderland mělo obrovskou výhodu v tom, že mělo jen jednu linii a to Jafara (Naveen Andrews) snažícího se změnit tři zákony magie, do čehož se pletly jednotlivé motivy postav a hráčů v příběhu. Musím říct, že jsem tam nezahlédla dějovou díru, všechno jim na konci pěkně klaplo, všechno krásně plynulo a i když udělali vycpávkový díl (Who's Alice), stejně ho nějak zvládli zapojit do celkového obrázku. Jediné, co mě trochu mrzelo bylo, že ačkoliv Jafarovu (jež je také známý jako "the homicidal maniac with the snake stick") backstory představili hezky, nějak jsem pro něj nedokázala cítit.

Love story Alice (Sophie Lowe) a džina Cyruse (Peter Gadiot), do kterého se zamilovala a celý seriál se ho snaží spasit, mě moc nebavila, jejich hledání jeden druhého bylo úmorné. Mnohem víc mě oba bavili od Nothing to Fear dál, kde byli spolu a soustředili se na porážku Jafara, ale celkově by mě asi neranilo, kdyby někdo z nich finále nepřežil, moc mi na nich nezáleželo.

Will Scarlet / Knave of Hearts (Michael Socha) byl můj miláček od začátku. Dobře vypadající Angličan drtící mezi zuby sarkastické poznámky, ano prosím! Jeho minulost byla skvělá a od chvíle, kdy bylo jasné, že Will nemá v hrudi srdce, jsem bažila po okamžiku, kdy se mu vrátí a konečně budou na jeho tváři vidět pořádné emoce. Michael Socha si to, co mu role poskytovala, střihl moc pěkně a fakt mě zaujal.

Asi nejkomplikovanější vztah jsem měla s Red Queen (Emma Rigby), u které jsem na začátku neuměla moc rozklíčovat její motivaci ohledně pomáhání Jafarovi a mátla mě tím. Navíc mi hrozně lezlo na nervy její teatrální chování. Jakmile se ale ukázalo, že obávaná Red Queen není nikdo jiný, než Anastasia Tremaine, nevlastní sestra Cinderelly, kterou matka vydědila, protože narozdíl od Elly nebyla schopná zaskórovat prince a místo toho se zamilovala do zloděje z družiny Robina Hooda, a která pak lásku svého života zradila pro mamon, čehož nikdy nepřestala litovat, okamžitě jsem se do té postavy zamilovala. Emma Rigby se ukázala jako černý kůň celé série, zvládla být přesvědčivá jako krutá královna, která se zoufale drží své masky, nevinná Ana plná naděje i jako zlomená Ana stavící se proti Jafarovi a prosící za odpuštění, prostě dokonalé.

Přiznám se, že Scarlet Queen / Red Knave mě na celé sérii bavilo nejvíc. Když Will konečně v Heart of the Matter dostal zpátky svoje srdce a podíval se na Anu, bulela jsem jak malá a následně řvala na monitor, když Jafar Anu zabil. Celý jejich příběh, to co jeden pro druhého udělali, Anina zrada, Will dobrovolně se vzdávající vlastního srdce, a to shledání, až se z nich nakonec stali White Queen a White King... Ach, jedna z nejlepších love story všech dob, mnohem zajímavější než Alice a Cyrus, a pro mě rozhodně ta nejlepší část Wonderlandu.

Z vedlejších postav musím vypíchnout Amaru (Zuleikha Robinson), která naučila Jafara magii, skončila jako jeho hadí hůl a jejíž motivace pro to všechno nebyla jasná, než bylo odhaleno, že je matkou Cyruse a zoufale chce jej a jeho dva bratry zachránit. Fakt, že se na konci pro svoje děti obětovala a přijala úděl smrti, kterou předtím obelstila, ji v mých očích vyzvedl. Za zmínku rozhodně stojí i Lizard (Lauren McKnight), Willova zlodějská parťačka, která umírá, když si zoufale přeje, aby k ní Will cítil aspoň něco, ačkoliv nemá srdce, její příběh byl hrozně smutný. A pak Jabberwocky (Peta Sergeant), na kterou jsem si zvykala těžko, ale které mi bylo na konci docela líto.

Ze starých známých postav se objevila Cora (Barbara Hershey) a konečně jsme se dozvěděli, co ve Wonderlandu jako Queen of Hearts vyváděla, když zrovna nepopravovala Mad Hattera. Samozřejmě jako vždycky všem zničila život. Dál se objevil Robin Hood (Sean Maguire), ale koho ten vlastně zajímá. Z dalšího obsazení musím vypíchnout Johna Lithgowa (The White Rabbit), Whoopi Goldberg (Mrs. Rabbit) a Iggyho Popa (The Caterpillar). Potěšil Garwin Sanford (Red King, Heart of Stone) a Raza Jaffrey (Taj).

Finále, And They Lived..., bylo jedno z nejlepších series finale vůbec. Taky jedno z nejsladších, ale po tom, jak byl chvílemi Wonderland temný (mnohem temnější než mateřský seriál), si všechny postavy ten krásný konec zasloužily. Překvapilo mě, že Jafar dopadl stejně, jako v Disney filmu, a hrozně mě potěšilo, že Will a Ana nejen že dostali svůj happy end, ale podle toho, že se stali panovníky Wondelandu a ten prosperoval, se dá soudit, že se Aně podařilo napravit většinu toho, co její předchozí bezohledná vláda způsobila, a za to jsem nesmírně šťastná, protože asi tak od páté epizody je pro mě seriál o Anině cestě za vykoupením a to udělali skvěle.

Prostě, pět hvězdiček, Once Upon a Time in Wonderland se opravdu povedlo.

(P.S.: Původně, když jsem se dozvěděla, že Once Upon a Time in Wonderland nedostane další řadu, hrozně jsem si přála, aby Will a Ana přešli do původního seriálu. Už to nechci, ten konec je perfektní a mám tušení, že by je akorát zničili. Na Apríla se objevilo, že se má Michael Socha stát series regular v Once Upon a Time a docela doufám, že to byl opravdu jen žert.)