6. června 2014

Those Who Kill: Season 1


1.01 Those Who Kill - 1.02 The Way Home - 1.03 Rocking the Boat - 1.04 Sunday - 1.05 Souvenirs - 1.06 Always After - 1.07 A Safe Place - 1.08 Insomnia - 1.09 Untethered - 1.10 Surrender

zdroj: imdb.com
Those Who Kill je zcela zodpovědné za to, že jsem objevila skvělou původní dánskou sérii, čímž si paradoxně zároveň uškodili, protože ta americká je opět jen slabší, trochu nedotažený odvar. Nejvíc je to vidět na prvním dílu, který prakticky kopíruje zápletku Těla v lese, jen je mnohem méně pochopitelná než v původním dánském originálu.

Byla jsem ale odhodlaná dát tomu šanci už jen kvůli Chloë Sevigny (Catherine Jensen), kterou mám hrozně ráda, a byla jsem docela ráda, že sáhli po nějaké dlouhodobější zápletce - Američané prostě neumí nalámat do těch padesát minut slušný profil pachatele tak, aby to fungovalo. První dlouhodobá zápletka, vraždící zdravotní sestra (Vinessa Shaw) mě moc nebrala. Druhý delší případ, chlápek, který vraždil otce a pak si na ně hrál (také známý jako ten případ, který řeší každý seriálový forenzní psycholog ever), byl lepší, ale nejlepší byl ten poslední - Space Cowboy (Michael Weston) byl tak děsivý a odporný, až dopadl ze všech případů nejlépe.

Celkově se ale Those Who Kill rozbíhalo pomalu a zdálo se přehlcené osobními životy hlavních postav. Catherine měla oproti dánské předloze mnohem dramatičtější pozadí - byla psychicky poznamenaná faktem, že její otčím (Bruce Davison), vlivný soudce, znásilňoval a zabil jejího brášku, zatímco matka (Kathy Baker) přihlížela. Catherine byla díky tomu většinu času jako posedlá a míra nejistoty ohledně toho, co se skutečně tehdy dělo, to dělala docela zajímavé. Závěrečný cliffhanger jsem neocenila, ale očekávala jsem ho.

Schaefferovy (James D'Arcy) trampoty byly hodně podobné těm dánským, jen zcela americky přepísknuté. Jeho těhotná žena Benedicte (Anne Dudek) protestovala proti tomu, aby znovu pracoval, protože ho to dělá vyšinutého, Thomas neposlouchal a zase mu ruplo v kouli... Abych řekla pravdu, fakt mi to přišlo zbytečně vyhnané do krajnosti a americký Schaeffer mi moc sympatický nebyl. Potěšil mě Desmond Harrington (Bronte) jako Catherinin bývalý milenec a polda z protidrogového, ta role mu slušela. Dále potěšil Pruitt Taylor Vince (Ricky Isles, Insomnia).

Jak jsem psala výš, seriál samozřejmě končil cliffhangerem, což je vzhledem tomu, že byl zrušen, fakt nepříjemné. Nijak zvlášť mi ale asi chybět nebude.