5. října 2014

Cleopatra (1963)

And the Roman asked, "Was this well done of your lady?" And the servant answered, "Extremely well, as be fitting the last of so many noble rulers."

zdroj: imdb.com
IMDb. Jelikož tak nějak kráčím po hollywoodských legendách a čtyřhodinová Cleopatra je jednou z těchto legend, muselo na ni dojít. Kulisy byly úžasné, ačkoliv spíš hollywoodsky velkolepé a trapně čisté, než aby mohly projít jako starověký Egypt. Kostýmy taktéž, celá Kleopatřina garderóba byla skvělá, ale měla jsem docela problém s těmi minisukněmi, co nosili vojáci včetně Antonia. Jsem přesvědčená o tom, že vojenské tuniky byly delší než to, co nosila Twiggy.

Kleopatra Elizabeth Taylor měla tu královskou auru a líbilo se mi celkově, jak byla napsaná - ambiciózně a hrdě, přesto ovšem tak nějak lidsky a člověku mohla být sympatická. Caesar (Rex Harrison) to naopak docela schytal - působil spíš jako popletený děda stržený ambicí mladé milenky než Julius Caesar jak ho mám v hlavě já, moc mi neseděl. Antonius (Richard Burton) byl celkem povedená troska bez vlastní vůle, přesně jak ho většina historických knih popisuje, ale Richard Burton mi tak nějak nedal dost, aby mě dostal. Myslím, že v postavě Antonia je mnohem víc, než tato verze příběhu ukázala.

Musím říct, že mě vyloženě zarazila interpretace Octaviana (Roddy McDowall) - sice se tu nepodílel na spiknutí, jak ho někteří historici podezřívají, ale rozhodně byl větší zmetek, než bylo potřeba - vražda Sosigena (Hume Cronyn) byla úplně zbytečná a vyloženě zločinná, když vezmeme v úvahu, že byl v té chvíli poslem na území Říma. Takže to se mi tak úplně nelíbilo.

Celkově se Cleopatra snažila pokrýt snad všechny aspekty a události, viz. ta stopáž, a bylo to vyloženě příliš vyčerpávající na jeden film, ale je to velkolepá podívaná, to se jim upřít nedá.