27. ledna 2015

Fotograf (2015)

Průměrnost narozdíl od geniality nikoho nesere.

zdroj: csfd.cz
CSFd. Na Fotografa jsem prostě musela jít, to jsem věděla ve chvíli, kdy jsem viděla plakát v metru. (Ten plakát chci.) Karel Roden je moje srdcovka a tomto filmu byl opět neuvěřitelný. Ačkoliv snímek upozorní na to, že je jen inspirovaný výjevy z života Jana Saudka, v Rodenově Janovi byl autor jasně čitelný, gestiku a vyjadřování měl naprosto přesné. Fakt se to v tomto ohledu povedlo.

Dokážu ale pochopit ta rozhořčená nízká hodnocení. Taky jsem na film napřed šla s tím, že jde o biopic, ale naštěstí jsem se rychle přeorientovala. Zbytek republiky patrně ne. Každopádně plyne z toho ponaučení - nechoďte na Fotografa s očekáváním biopicu, to je jak jít na Inglourious Basterds a čekat historický epos.

Mimo Karla Rodena se mi hodně líbila Marie Málková (Líba) a vůbec její postava, pracovala celkem spolehlivě. Potěšila Zuzana Vejvodová (Klára), ale Vilma Cibulková (Věra) už mě začíná dost děsit - další paní, která neumí stárnout. Děj jako takový mě docela pohltil, stopáž mi vůbec nepřišla přehnaná, a myslím, že to nezklame nikoho, kdo má rád Saudkův svérázný humor a životní energii.

Jsem hodně ráda, že jsem si film užila v kině. Za mě dobrý.