6. ledna 2015

Locke (2013)

I want to know that I'm not driving in one direction.

zdroj: imdb.com
IMDb. Locke mě hodně zaujal tím konceptem. Jen jeden herec na obrazovce, který řídí auto, a celý příběh se odehrává během telefonních hovorů. Provedení podle mě bylo naprosto skvělé, Tom Hardy (Ivan Locke) se té pozornosti nezalekl, nepřehrával, prostě dělal co mohl a Lockea podal naprosto skvěle. Film krásně ukazuje, že ačkoliv se člověk ke své chybě přihlásí a rozhodne se vypořádat s následky, neznamená to, že se mu dá něco zadarmo. Naopak, cena je pořád stejně vysoká.

Pokud chválím Hardyho, musím tím víc pochválit ostatní herce, kteří se mohli ukázat jen hlasem, ale přesto dokonale doručili emoce. V přední linii byla Ruth Wilson (Katrina Locke), kterou začínám úplně milovat, a Olivia Colman (Bethan Maguire) rozhodně o moc nezaostávala. To stejné platí i pro zbytek hlasů, které jde ve filmu slyšet, a které ilustrují, jak se život jednoho muže úplně rozpadá, protože se rozhodl čelit následkům svého jednání a vyhrát pomyslný souboj s vlastním mrtvým otcem, který se na stejném místě rozhodl naopak.

Přiznávám se, že jsem chvíli měla strach, že to dítě, kvůli kterému Ivan prakticky přišel úplně o všechno, nakonec nepřežije porod, což by byla slušná rána, ale nakonec se tak nestalo. Je to dobře, protože hlavní poita filmu i tak zůstala a je to dobrá připomínka toho, že v životě věci většinou tak "snadno" nekončí. Zajímavý film, můžu vřele doporučit.