10. února 2015

Restless (2012)

We all have secrets. No one knows even half the truth about anybody else.

Episode One - Episode Two

zdroj: imdb.com
IMDb. Jak jsem psala už u knížky, k mini-sérii mě přitáhlo především obsazení. Pro Hayley Atwell (Eva Delektorská) mám prostě slabost a stačí mi vidět ji v módě 40. let, která jí nehorázně sluší, aby mě to nalákalo. Musím říct, že kdybych předtím nečetla knížku, mini-série by mě bavila mnohem víc.

Ty rozdíly mezi knížkou a televizním zpracováním mi trochu vadily. Eva byla v knížce trochu silnější a samostatnější než tady, zbytečně do Romerovy konspirace zaplétaly víc postav a ačkoliv jsem ráda, že vypustili Ruthiny (Michelle Dockery) studenty, to nesmyslné zjevení Karl-Heinze (Alexander Fehling) nechápu už vůbec.

Vyloženě mě ale naštvalo, že jasně nevyjevili, že Evě došlo, co byl Romer zač, a místo toho tam narvali nějakou konfrontaci, která v knížce vůbec nebyla. Krása příběhu byla právě potom, že se Eva pomstí až po tolika letech, a tohle to trochu zkazilo.

Každopádně obsazení bylo skvělé. Hayley Atwell je perfektní vždy, Michelle Dockery mě v módě 70. let bavila a vůbec pro ni mám slabost, a Rufus Sewell (Lucas Romer) byl luxusní Romer. Michael Gambon (Baron Mansfield) a Charlotte Rampling (Sally Gilmartin) byli také velmi dobře vybraní. A potěšil mě Adrian Scarborough (Morris Devereux), konečně ve vážné roli.

Restless jako mini-série nebylo úplně špatné, ale většině změn oproti románu jsem nerozumněla a knížka fugovala líp.