20. března 2015

I Origins (2014)

What would you do if something spiritual disproved your scientific beliefs?

zdroj: imdb.com
K I Origins jsem se přimotala náhodou, někdo ho někomu doporučoval na FB. Začínala jsem to natřikrát - v prvních dvou případech jsem to po dvaceti minutách vypnula, absolutně mě to nezaujalo. Potřetí jsem se dostala dál a pak mě to chytilo. Naprosto mě ten film nakonec vtáhl, měl skvělou myšlenku, výbornou pointu a silné, nečernobílé charaktery, o obsazení nemluvě.

Michael Pitt (dr. Ian Gray) byl opět naprosto luxusní, mám ho herecky hrozně ráda. Líbilo se mi, jak skvěle vyvážil toho tvrdohlavého, arogantního vědce a obyčejného, truchlícího člověka v jedné lidské bytosti. Navíc je to kus. Brit Marling (dr. Karen Gray) byla taky super. Karen byla na začátku skvělá šílená vědkyně, pak ji přehodili do maminky, ale nejlepší na tom bylo, že tu postavu to mateřství nijak nepředefinovalo, pořád byla stejná, jen něco navíc.

Astrid Bergès-Frisbey (Sofi Elizondo) je nádherná ženská a hrozně se mi líbil její přízvuk. Velmi mě potěšila Archie Panjabi (Priya Varma), ačkoliv měla opět menší roli, než by si zasloužila. A William Mapother (Darryl Mackenzie) taky potěšil, ten chlap vypadá úchylně, ať dělá co chce. A upřímně, obchodní zástupce/kněz? Ten v té Indii zaručeně někoho vraždil.

Líbila se mi celková myšlenka celého filmu. Nebylo to ani tak o střetu náboženství/spirituality s vědou, bylo o tom střetu v jednom člověku. O tom, o co se Ian opíral, protože to mohl dokázat, a o tom, v co chtěl věřit, protože Sofi zemřela náhle a nikdy to pro něj nebylo ukončené. A taky se mi líbí, jak hezky ukazovali, že něco nutně nemusí být láska nebeská a člověk si může uvědomovat, že by to stejně nevyšlo, ale stejně se to s ním pak táhne roky, když to neskončí, jak by mělo.

I Origins je skutečně povedený film a výživný materiál na přemýšlení. Doporučuji.