16. března 2015

Parade's End (2012)

It's woman against man, now and ever has been.


Episode One - Episode Two - Episode Three - Episode Four - Episode Five

zdroj: imdb.com
IMDb. Parade's End mi bylo doporučeno především kvůli Benedictovi Cumberbatchovi (Christopher Tietjens), ale patrně bych se k tomu nakonec dopracovala sama. Popravdě, vzhledem k tomu, že předlohu napsal Ford Madox Ford a scénář Tom Stoppard, divím se, že jsem to vzhledem ke směru svého studia neviděla už dávno. Každopádně jsem si to užila - Parade's End byla jedna z těch miniserií, u které jsem zapnula první epizodu a na všechny čtyři další jsem se pak těšila jak na Ježíška. Perfektně vyvážený poměr vztahového dramatu a války plus měnících se poměrů, prostě povedené.

Obsazení bylo taky na jedničku. Benedict Cumberbatch umí, i když na blond mu to vůbec neslušelo. Každopádně Tietjens pro mě fungoval v tom smyslu, že jsem naprosto chápala Sylvii Tietjens (Rebecca Hall) ve snaze klidně se postavit i na hlavu jenom, aby z něj vytřískala nějakou reakci. Sylvia byla moje suverénně nejoblíbenější postava, fandila jsem jí až do konce (a upřímně doufám, že našla způsob, jak být šťastná i bez trouby Christophera) a Rebecca Hall byla prostě dokonalá.

S kým jsem měla problém byla Valentine Wannop (Adelaide Clemens), ta postava mě až urážela. Napřed je to údajně sufražetka (což složí stejně jen k tomu, aby se setkala s Tietjensem), pak o to ztratí zájem, protože potká chlapa, je z ní "Cumberbitch" a několik dalších let nedělá nic dalšího než po něm kňučí, aby se nakonec odsoudila k životu na kraji společnosti, kdyby ho přestala bavit? Vzhledem k tomu, že Tietjens na konci rituálně spálí tradice a konvence, kterých se do té doby držel, klidně se jí to může stát. Navíc to poselství, že vlastně nezáleží na ničem jiném než na tom mít chlapa se mi hnusí. Zvlášť, když je Miss Wannop popisovaná jako pokroková, blech.

Rupert Everett (Mark Tietjens) byl jako vždycky perfektní; Tom Mison (Potty Perowne) mě hodně překvapil, sotva jsem ho poznala a jen po hlase, měl ránu; Anne-Marie Duff (Edith Duchemin) jsem taky hned nepoznala; Jack Huston (Gerald Drake) byl sexy; a Rufus Sewell (rev. Duchemin) schytel brutální roli, ta líčidla byla brutální a ještě brutálnější byly ty jeho řeči. Trochu mi ho bylo i líto.

Jak jsem psala výš, Parade's End je rozhodně povedená záležitost.