16. března 2015

Kingsman: The Secret Service (2014)

Manners maketh man.

zdroj: imdb.com
IMDb. Na Kingsman jsem prostě musela jít od toho, co jsem viděla první trailer. Věděla jsem, že to bude skvělé, ale netušila jsem, že mě to tak dostane. Pár poznatků: 1) je to film do kina, vidět to poprvé mimo plátno by byla velká škoda, 2) skoro všichni umřou a 3) nejlepší. ohňostroj. vůbec. Odcházela jsem s kina z bolavou bránicí a naprosto spokojená. (Bacha, dál jsou spoilery.)

Colin Firth (Galahad / Harry Hart) byl naprosto dokonalý, ačkoliv hrál víceméně svého starého dobrého anglického džentlemana, jen tentokrát k tomu přihodil pár akčních scén, ve kterých mu to ale nesmírně slušelo. Mrzelo mě, jak skončil. Jack Davenport (Lancelot) byl boží, ale zaskočilo mě, jak hrozně rychle ho oddělali. Not cool. Michael Caine (Artuš / Chester King) nijak zvlášť nepřekvapil a nijak zvlášť mě nedostalo, když dohrál. Mark Strong (Merlin) byl luxusní - jen z toho jeho hlasu bych mohla otěhotnět - a jsem hrozně ráda, že aspoň on to přežil.

Naprostý prim ale hrál Samuel L. Jackson (Richmond Valentine) - jestli neexistuje sada záběrů, kde se Colin Firth válí smíchy po zemi, protože mu otevřel dveře šišlající Samuel L. Jackson v kriplčapce, zaslouží si ten chlap rytířský řád, protože se já se musela řezat pokaždé, když byl na scéně. Sofia Boutella (Gazelle) byla působivá pravá ruka padoucha a Marka Hamilla (profesor Arnold) jsem nepoznala, ačkoliv mi přišel hrozně povědomý.

Co se týče Tarona Egertona (Eggsy Unwin), zaujal mě a když na konci shodil svoji vlastní kriplčapku a převlékl se prakticky za Galahada, nehorázně mu to seklo. (Absolutně se princezně Tilde (Hanna Alström) nedivím.) Sophie Cookson (Lancelot / Roxy) si nijak výrazně nezahrála a je smutné, že když se rozhodli z ní neudělat Eggsyho love interest, neměli pro ni žádný jiný povahový rys než že se bojí výšek a je jediný ženský Kingsman, kterého jsme viděli. Navíc možná mohli trochu doladit, že když teda ukázali (bez Lancelota) dalších jedenáct rytířů, proč byla záchrana světa jen na Merlinovi, Roxy a Eggsym. Aspoň větu tomu věnovat měli.

Kingsman: The Secret Service je přesně ten film, který byste chtěli kvůli určitým scénám nenávidět, ale nemůžete, protože je tak hrozně boží. Nehraje si na realitu, ale přitom mají jisté scény podivně reálný dopad. Dělá si srandu absolutně ze všeho, v metavtípcích i sám ze sebe, a díky tomu tak skvěle funguje. Doporučuji všemi deseti.