1. března 2015

Wolf Hall (2015)

Those who've been made can be unmade.


Three Card Trick - Entirely Beloved - Anna Regina - The Devil's Spit - Crows - Master of Phantoms

zdroj: imdb.com
IMDb. Wolf Hall mě zaujalo prvními fotkami a tím, že to opět přetřásá Tudorovce. Nečetla jsem knihy, podle kterých je to natočené, ani ty recenze, které hlásají, že to byl v UK zmatený propadák. Musím říct, že mně se to docela líbilo. Zmatená jsem nijak zvlášť nebyla, stačilo dávat pozor, co se děje na obrazovce, a obsazení bylo prostě dokonalé. Hodně se mi líbil i komorní způsob, jakým to bylo natočené.

Mark Rylance (Thomas Cromwell) prakticky nesl celou tíhu mini-série a popral se s tím nádherně. Minimalisticky zahrál kladné i záporné stránky Cromwellovy povahy a v Cromwellově vztahu k Anne Boleyn (Claire Foy) nenastal žádný prudký obrat k horšímu, všechno to bylo nádherně plynulé. Damian Lewis (Henry VIII) byl perfektní Jindřich (navíc na něj začínám mít čím dál větší crush) a líbí se mi, že zachovali, jak byl tlustý. Damian Lewis ten kostým, který byl na něm navěšený, skvěle doplňoval chůzí a držením těla, takže ani nevadilo, že mu nevycpávali obličej.

"Moje" Anne Boleyn bude sice navždy Natalie Dormer, ale Claire Foy byla taktéž skvělá. Mark Gatiss (Stephen Gardiner) byl nádherně slizký, Jonathan Pryce (Thomas Wolsey) udělal Wolseyho sympatického a Charity Wakefield (Mary Boleyn) dokázala, že mi Mary Boleyn byla sympatičtější než Anne. A překvapil mě Thomas Brodie-Sangster (Rafe Sadler), naposledy jsem ho viděla v Love Actually.

Musím říct, že jsem se na každý nový díl těšila a hodně se mi líbil ten hořký konec - ten Cromwellův výraz, když ho po popravě Anne Boleyn Henry šťastně obejme... Mark Rylance jen očima dokázal, že vítězství vypadalo úplně jako prohra, a to umím ocenit.