4. dubna 2015

Crash (1996)

The car crash is a fertilizing rather than a destructive event; a liberation of sexual energy mediating the sexuality of those who have died with an intensity that's impossible in any other form.

zdroj: imdb.com
IMDb. Doteď si pamatuji jednu ze svých prvních přednášek na anglistice, kdy se v úvodu do literatury kantor nějak dostal k tématu Crash - nechal se slyšet, že Ballardův román rozhodně stojí za přečtení, ale Cronenbergova adaptace prý nestojí za nic. Dala jsem na jeho radu a film mě míjel, i když to je přesně ten typ filmů, které mě obvykle zajímají. Až tuhle jsem dostala chuť na nějakou letitou prasárnu a řekla si, že když jsem nečetla knížku...

Na filmu je rozhodně nejsilnější ta premisa. Parafilie samy o sobě jsou zajímavé a tahle obzvlášť. Jinak jsem ale zase tolik utržená z filmu nebyla. James Spader (James Ballard) mě nutí věřit, že Stargate byl asi nejcudnější film, který kdy natočil. Deborah Kara Unger (Catherine Ballard) zřejmě film točila ve sladké nevědomosti, že má jít i o něco trochu jiného než softporno, a chudák byla asi dost unavená, jinak si neumím vysvětlit, proč se ploužila jako lenochod a měla pořád přivřené oči. Holly Hunter (Helen Remington) mě tady nebavila tak jako jinde, za to Rosanna Arquette (Gabrielle) rozhodně nezklamala. A pokud se dává cena za nejpůsobivějšího filmového úchyla, doufám, že ji dostal Elias Koteas (Vaughan) za tento film.

Co se mi ale hrozně líbilo bylo, jak tam byli všichni krásně přizpůsobiví, když došlo na to, koho budou u těch bouraček nabírat. Vlastně to byla taková vintage Kobra 11, kdyby se tam tehdy po každé bouračce souložilo (což by ten seriál možná vylepšilo). A hodně se mi líbil konec filmu, ten byl nádherně atmosferický a děsivý. Crash jako film se mi nijak do srdce nevepsalo, ale rozhodně jsem teď zvědavá na knižní předlohu.