23. července 2015

Tut (2015)

The most treacherous enemy of all is the one no one knows.


Power - Betrayal - Destiny

zdroj: imdb.com
IMDb. Tutanchamon mě nikdy nelákal (ačkoliv jsem viděla jeho škrpály ve Vídni), ale mám ráda starověký Egypt, mám ráda Bena Kingsleyho (Aj), plus o Tutanchamonovi se toho vlastně moc neví, takže to napovídalo, že se scénáristé můžou docela vyřádit. Taky vzhledem k tomu, že o Tutanchamonovi já osobně nevím skoro vůbec nic, mě nehnětly historické nepřenosti, které tam určitě byly, a jakmile jsem se dostala přes trochu nudnou první část, chytlo mě to tak, že jsem to sjela najednou.

Ben Kingsley byl jako vždycky skvělý, ale Aj nebyl ani sympaťák ani někdo, komu se dalo fandit. Generálovi Haremhebovi (Nonso Anozie) jsem ke konci i fandila, i když si nedělám iluze, že by byl výrazně lepší člověk než Aj. Anchesenpaamon (Sibylla Deen) mi moc sympatická nebyla, hrozně se v tom motala, ale na druhé straně mi jí fakt bylo líto. Suhad (Kylie Bunbury) prezentovali jako na svou dobu ženu nezávislou, ale ve finále to byla zase jenom vyčůraná konkubína. Ty ale miluju, takže mě hodně mrzelo, že ji Anche nakonec dostala.

Ka (Peter Gadiot) a Nahkt (Alistair Toovey) byli oba smutní kňourači, co měli pocit, že mají na něco právo, ale nikdy nic neudělali, aby to dostali, a jako takové jsem je fakt neměla ráda. Herit (Daniela Lavender) chudera skončila naprosto hrozně, bylo mi jí líto, a k Tutanchamonovi (Avan Jogia) samotnému jsem si za celé tři díly nějak nevyřešila postoj, ale myslím, že jsem mu vlastně fandila. ("Fate is not what you are given, it's what you take.") Líbil se mi ale Lagus (Iddo Goldberg), což byla nakonec postava napsaná tak, aby se líbila, takže to ani není tak divné.

Celkově mě tahle minisérie bavila. Dějepis se z ní rozhodně učit nedá, ale o to myslím ani nikomu nešlo. Kostýmy jsou povedené (hlavně ty Anchesenpaamon), obsazení taky, děj docela utíká a není zbytečně komplikovaný... Prostě jo, dobrá zábava na jedno odpoledne.