8. května 2016

300: Rise of an Empire (2014)

It begins as a whisper. A promise. The lightest of breezes dances through the rigging. A wind of sacrifice. A wind of freedom. A wind of justice. A wind of vengeance.

zdroj: imdb.com
IMDb. Vzhledem k tomu, že mě jednička nikdy zvlášť neuchvátila, bych dvojku možná i přeskočila, ale nakonec mi to nedalo. Mám prostě velkou slabost pro Evu Green (Artemisia) a jsem jejím otrokem. Pokud film hodnotím podle toho, jestli jsem si užila nebo neužila Evu, má rozhodně velké plus. Vizuální stránka (hlavně Eviny kostýmy) byla opět bezchybná a působivá, ale jinak... to bylo co?

Největší průser byl Themistokles (Sullivan Stapleton) - byl nudný, bez chuti a bez zápachu, tělo teda pěkné, ale jinak... Sullivan Stapleton, o kterém jsem nikdy předtím neslyšela, repliky podával jak znuděný asistent režie na konkurzu do studentského divadla, který nahrává už patnáctému uchazeči a hrozně tam nechce být. Nebyla v tom žádná vášeň, nic. Buď ten chlap neumí hrát nebo si vybral extra špatný projekt k propagaci minimalistického herectví.

Druhým problémem bylo podužití královny Gorgo (Lena Headey) - dalo se krásně navázat na první film, byl tam materiál, a Lena Headey je herecky naprosto vybavená zahrát lead. Ty scény, ve kterých byla, byly klasa, a taktéž byla skvělý procítěný vypravěč, a ve finále úžasný bamf. Kdyby byl celý film showdown mezi Atermisiou a Gorgo, hned by to bylo o něčem jiném, takže tam bylo až moc scén, ve kterých nebyla ani jedna z těchto skvělých dam.

Posledním velkým problémem pro mě byla časová osa. Zack Snyder ve snaze nenapsat ani prequel ani sequel, protože to je přece klišé, vytvořil takového hybrida, ve kterém se hrozně blbě orientovalo. Zkrátka a dobře, kromě Evy Green, Leny Headey a kostýmů nic moc.