30. ledna 2012

300 (2006)

Freedom isn't free at all. It comes with the highest of costs. The cost of blood.

zdroj: imdb.com
IMDb. 300 je jeden z těch filmů, které jsem viděla kdysi dávno ve škole, vůbec se mi to nelíbilo a řekla jsem si, že znovu už se prostě nepodívám. Čas a obsazení mě ale přesvědčilo, abych tomu dala šanci, už The Talented Mr. Ripley mě přesvědčil o tom, že můj úsudek v minulosti byl o ničem.

Popravdě, 300 mě nenadchlo ani podruhé, ale se znalostí dalších Snyderových filmů jsem se na to dívala trochu jinak. Musím uznat, že vizuálně je ten film opravdu hodně působivý, a je tam o dost míň krve, než jsem si pamatovala. (Nebo jsem o dost zkaženější, než jsem byla kdysi.) Trochu mě zarazilo, kolik vtipů tam Spartané drtili mezi zuby, zatímco bojovali, ale možná díky tomu ty hluboké epické řeči o hrdinství, slávě etc. nevyzněly tak trapně a přepáleně.

Jediné, co mě trochu rozhodilo, byl fakt, že vypravěč občas trochu zněl, jako voiceover z National Geographic pořadu. Co se týče výše zmíněného obsazení, stojí za to se na to podívat. Gerard Butler (Leonidas) řval hezky, a vůbec měl moc pěkný tělo, ale stejně ho mám trochu radši, když zpívá. Lena Headey (Gorgo) mě dostala tehdy a dostala mě tentokrát znovu. Její linie s Theronem (Dominic West) byla zdaleka nejlepší. Michael Fassbender (Stelios) byl pro mě víceméně sexy novinkou.

Takže 300 rozhodně není nejhorším filmem, co jsem kdy viděla, o tom jsem se přesvědčila, ale celkově myslím, že už to prostě stačilo. (Jo, a Xerxes (Rodrigo Santoro) zní pořád jako Goa'uld.)