6. listopadu 2016

A Little Chaos (2014)

This abundance of chaos is my search for Eden.

zdroj: imdb.com
IMDb. Na A Little Chaos jsem vlastně narazila náhodou v televizním programu a obsazení mě zaujalo natolik, že jsem se rozhodla se na to nepodívat a místo toho si to najít v originále. Uběhlo pouhého půl roku a já si to konečně pustila k uklízení. Čekala jsem milý, dobový romantický film s perfektními hereckými výkony a přesně to jsem dostala. Až do titulek jsem netušila, že to režíroval Alan Rickman a že se podílel i na scénáři, ale vysvětluje to noblesu celého filmu, která se nedá úplně vysvětlit ani popřít.

Kate Winslet (Sabine De Barra) je krásná ženská a výborná herečka, věřila jsem jí všechno. Matthias Schoenaerts (André Le Nôtre) je pro mě sexy novinka. Alan Rickman (Ludvík XIV) si střihl stárnoucího panovníka úžasně - jako obvykle si režisér vybral tu nejzajímavější roli. Stanley Tucci (Filip Orléanský) mi dal zabrat, než jsem ho poznala, ale jako vždycky úžasný. Helen McCrory (Françoise Le Nôtre) tradičně dodává úžasné výkony v roli sexy potvor, takže ani tady není co dodat. Nádherná Jennifer Ehle (Athénais de Montespan) je vždycky klenot - měla jen několik málo scén, ale všechny stály za to. Potěšil i Adrian Scarborough (Daniel Le Vielle), byť jen v malé roličce.

Příběh filmu je přímý, jasný, nepřecpaný postavami a dialogy, které nikam nevedou. Jak jsem psala výš, je to dobový romantický film, ale ve svém žánru rozhodně jeden z těch lepších, a happy end nenutí člověka protáčet oči, naopak zahřeje u srdce. Není to úplně film, který bych si pouštěla znovu a znovu, ale na jeden relax večer můžu klidně doporučit.