5. listopadu 2016

The Fall: Series 3

| Series 1 | Series 2 | Series 3 |
_______

There was a man of double deed, who sowed his garden full of seed. When the seed began to grow, 'twas like a garden full of snow. When the snow began to melt, 'twas like a ship without a belt. When the ship began to sail, 'twas like a bird without a tail. When the bird began to fly, 'twas like an eagle in the sky. When the sky began to roar, 'twas like a lion at my door. When my door began to crack, 'twas like a stick across my back. When my back began to smart, 'twas like a penknife in my heart. And when my heart began to bleed, 'twas death, and death, and death indeed.


3.01 Silence and Suffering - 3.02 His Troubled Thoughts - 3.03 The Gates of Light - 3.04 The Hell Within Him - 3.05 Wounds of Deadly Hate - 3.06 Their Solitary Way

zdroj: imdb.com
Přiznám se, že třetí řada pro mě ze začátku nebyla taková pecka jako první dvě a prakticky jediná epizoda, u které jsem skutečně zadržovala dech, bylo finále série, Their Solitary Way. Vím, že v tuhle chvíli předbíhám a naprosto přeskakuji obvyklou strukturu svých "recenzí", ale ráda bych jen v úvodu řekla, že byť byla závěrečná série The Fall pomalá a těžko držela mou pozornost (za což ale v 95% procentech případů může můj konzumní způsob sledování a ne látka jako taková), za tu poslední epizodu to stálo. Málokdy se stane, že do sebe všechno tak krásně zapadne, nezůstanou slepá místa a co víc, že záporák zvítězí na celé čáře.

Protože právě o tom poslední série The Fall pro mě byla a celé jsem to pochopila až po dosledování poslední epizody. Nešlo o nic jiného, než že Paul Spector (Jamie Dornan) po svém polapení a přežití hledal způsob, jak porazit Stellu Gibson (Gillian Anderson), jak ji navždycky donutit podřídit se tomu, co chce on. Celá ta sezóna je "slow burn" a herecký koncert Jamieho Dornana a Gillian Anderson. (To je celý seriál, ale tohle extrémně. Konkrétně Dornan si vystřídá tolik poloh, že to skoro vhání slzy dojetí do očí.)

Kromě hlavních postav mi zlomili srdce osudem Sally Ann Spector (Bronagh Waugh), té mi bylo fakt líto, protože jedině Paul je zodpovědný za to, co se s ní (a z ní) stalo. Burns (John Lynch) mě nikdy moc nebavil, jeho osud se mnou nepohnul. Katie Benedetto (Aisling Franciosi) mě od začátku obtěžovala; neměla jsem ji ráda už předtím a neměla jsem ji ráda ani tady. Nemohlo mi být víc ukradené, co se s ní stane. Líbilo se mi, že tam hodně byla Rose Stagg (Valene Kane) a že na konci četla Žabího prince. Chyběla mi Archie Panjabi (Dr. Reed Smith).

Každopádně jak zmiňováno výš, celá série prakticky stála jen na Stelle a Paulovi, bylo to celé o nich, a nemá cenu tady předstírat, že šlo i o někoho dalšího. Stella nechtěla, aby Paul zemřel - chtěla, aby přežil, pykal za to, co udělal, a po zbytek života v zajetí věděl, že ho porazila. A Paul jí tohle všechno vzal, když se zabil. Je to prostě geniální, chladnokrevný konec skvělé a dokonale temné série. The Fall je prostě okamžitá klasika.

Vím, že příběh Paula Spectora je u konce a že se uvažuje o tom, že se časem natočí pokračování o Stellině životě po něm, ale nechce se mi věřit tomu, že by to vůbec mohlo být takhle dobré, takže to tady ukončím. A vřele doporučuji.