9. dubna 2017

Spravedlnost (2017)


1/3 - 2/3 - 3/3

zdroj: kinobox.cz
Ceskatelevize.cz | Pravděpodobně nebude pro nikoho překvapením, že mám tendence dívat se na věci s Ondřejem Vetchým (Richard), protože vždycky existuje šance, že si sundá tričko. Kromě toho mě ale baví i herecky a třídilná mini-série Spravedlnost mě hodně zaujala už námětem. Vtáhlo mě to natolik, až mě to překvapilo. Přiznám se, že by mi asi stačilo, kdyby se to odehrávalo na úrovni Richarda a Lili (Elizaveta Maximová), ale vlastně proti tomu nemám výhrady. Tedy až na ten konec; byť jsem se snažila, byl na mě prostě příliš nejasný, nepochopila jsem ho.

Ondřej Vetchý hrál neuvěřitelně nesympatického chlapa, který se zoufale snažil zachránit svoje dítě - jenom aby zjistil, že člověk, kterého zachraňoval, neexistuje a on přišel úplně o všechno. Richard byl přesně takový antihrdina, které mám hodně ráda ve fikci, ale potkat bych je nechtěla. Jak jsem psala už dřív, Martin Finger (Tomáš) mě znervózňuje a tady teda opravdu neměl sympatickou roli. Nedokázala jsem se přinutit, aby mi bylo Tomáše líto. Monika (Jitka Schneiderová) mě rozčilovala (ještě jsem neviděla Jitku Schneiderovou hrát sympatickou roli) a Lili nechci komentovat, protože byla chudák malá vyšinutá.

Jak jsem psala výš, trochu problematické to pro mě bylo s těmi ostatními zápletkami, které se pohybovaly po oběžné dráze hlavní vraždy. Dostál (Lukáš Vaculík) byl takový typický český záporák - čili jeho zločiny se týkaly především způsobu, jakým shromažďoval majetek, protože peněz si česká společnost cení nejvíc, zločiny na lidech byly druhotné - Radek (Ondřej Malý) byla typická hyena bulvárovitá a Jan Plouhar (Matěj) byl ten obětní beránek. Narozdíl od hlavní psychologické linie, kde musí hlavní postava jít proti všemu, co ctila a věřila, pro dítě, které mu patrně lže, byl zbytek poměrně dost průhledná a pro mě relativně nezajímavá gangsterka.

Jak jsem ale psala výš, vlastně by mi to tam zase tolik nevadilo, nebýt toho konce, který všechno slil dohromady, nic nevysvětlil a já ho prostě nepochopila. (A ráda bych podotkla, že usoudit, že byla něco vražda a ne nepovedená autoerotická asfyxie na základě faktu, že obět byla gay, ale v televizi hrálo heteroporno, je poměrně úsměvná. Myslím, že by se ta metoda pod zatěžkávací zkouškou většího testovacího vzorku ukázala jako silně neprůkazná.)

Z dalších herců bych ráda vypíchla Lenku Krobotovou (Kamila Kowalská) a Jana Novotného (Milan), protože je vždycky ráda vidím. Celkově bych Spravedlnost bez váhání doporučila; vidím ji jako další důkaz, že se čeká televizní tvorba pomalu zvedá z prachu a to mě jenom těší.