9. září 2017

Tale of Tales (Il racconto dei racconti, 2015)

Every new life calls for a life to be lost.

zdroj: imdb.com
IMDb. U Tale of Tales mě zaujal plakát a jelikož to mělo přes dvě hodiny, pořád jsem to odkládala. Nakonec na to došlo včera, kdy jsem měla chuť na nějakou "pohádku" a hodinu jsem se neúspěšně pokoušela, aby mě zajímalo Legend. Chvíli to vypadalo, že jsem si s Tale of Tales moc nepomohla, ale pak to nabralo obrátky a zůstala jsem u toho jak přimražená. Je to jedna z nejlahodněji otřesných věcí, které jsem za poslední dobu viděla, a jde to až na dřeň původních pohádek, které se neříkaly pro radost, ale na výstrahu.

The Queen měla naprosto úžasnou a majestátní Salmu Hayek (královna longtrellisská), kterou neopětovaná láska k vysněnému, ale krutě získanému dítěti, jehož příslibu obětovala všechno, dohnala až do náruče smrti a to samozřejmě rukou onoho dítěte. Ani princ Elias (Christian Lees), ani jeho spřízněná duše Jonah (Jonah Lees) mě nijak zvlášť nebavili, ale o nich ten příběh taky nebyl. Potěšil John C. Reilly (král longtrellisský), i když se tam moc neohřál, nicméně jeho role byla důležitá.

The Flea pro mě byla hodně napínavá. Bebe Cave (Violet, princezna highhillsská) byla naprosto úžasná - ten děs a zoufalství nádherně vyjádřila obličejem, s Violet jsem hodně soucítila a musím říct, že ten útěk před zlobrem (Guillaume Delaunay) byl hodně napínavý. Bylo mi líto jak cirkusácké rodiny, tak trochu i  toho zlobra. Krále highhillsského (Toby Jones) a jeho blechy mi pro změnu nebylo líto vůbec - jeho jediná záchrana byl fakt, že pochopil, kdy vyklidit pole své navždy poznamenané dceři.

The Two Old Women mi z nějakého důvodu přišlo nejbizarnější: chápala jsem Dořinu (Hayley Carmichael) touhu být něčím víc, než čím byla celý život, ale nechápala jsem její chování k sestře, se kterou ten život strávila. Immy (Shirley Henderson) mi bylo nesmírně líto, protože mi přišlo zjevné, že Dora je z nich dvou ta chytřejší a odvážnější a Imma zjevně potřebovala její ochranu. Ohledně krále strongcliffského (Vincent Cassel) jsem neměla žádné silné emoce - přišel mi jako historicky nejrealističtější postava a nedovedu si představit, že bude po mladé Doře (Stacy Martin) tesknit po zbytek svého života, čímžpádem žádné lekce nedošel.

Tale of Tales měl úžasnou estetiku - byť chvílemi připomínal osmdesátkový fantasy film - provedení bylo prostě super a příběhy vlastně taky. Rozhodně bych to doporučila otrlým fandům temných ukrutností.