14. ledna 2018

The Miniaturist (2017)

Every woman is the architect of her own fortune.


Part 1 - Part 2

zdroj: imdb.com
IMDb. Přiznám se, že jsem po dlouhé době šla čistě po názvu a po přečtení anotace mě zaujalo historické zasazení. Byla jsem ale opatrná, protože to mě zaujalo i u Tulip Fever a to žádná hitparáda nebyla. The Miniaturist bylo ale dějově úplně jiné kafe. Děj mě bavil, byla jsem hodně zvědavá, co přijde dál - chvílemi dokonce i napjatá - a nikdo to uměle nenutil do happy endu, ten hořkosladký konec tam seděl.

Často mám problém s tím, že hlavní hrdinka mě prostě nebaví, ale Nella (Anya Taylor-Joy) se podle mě hezky vyhnula všem klišé a prokázala obrovskou sílu, aniž by přišla o lidskost a slabosti s tím spojené. Marin (Romola Garai) by si podle mě zasloužila trochu víc pozornosti, její pravé barvy se začaly ukazovat až těsně ke konci, ale Romola Garai zase hrála jako o život a byla skvělá.

S postavou Johannese (Alex Hassell) to stejně jako s postavou Nelly mohlo jít jinou, mnohem víc klišé cestou, ale nakonec ho nechali skutečně odejít a to s hrdě vztyčenou hlavou, což bylo super. S Ottem (Paapa Essiedu) jsem čekala, že se vyvine trochu jinak, ale nevadilo mi to.

Jak jsem psala výš, byla jsem spokojená, minisérie to podle mě byla povedená a v knihovně jsem viděla knížku, takže se pro ni asi vrátím.