17. ledna 2018

The Crown: Season 2

| Season 1 | Season 2 | Season 3 | Season 4 | Season 5 | Season 6 |
_______

One always has to accept one’s own part in any mess.


2.01 Misadventure - 2.02 A Company of Men - 2.03 Lisbon - 2.04 Beryl - 2.05 Marionettes - 2.06 Vergangenheit - 2.07 Matrimonium - 2.08 Dear Mrs. Kennedy - 2.09 Paterfamilias - 2.10 Mystery Man

zdroj: imdb.com
Druhá řada The Crown se podle mě konečně našla v rovnováze mezi historií a vztahovým dramatem - nebo mi aspoň přišlo, že se drama vztahovalo k událostem a nedělo se na jejich úkor. Tentokrát mi ale vadilo to jasné dějové oddělení každé epizody - dějové linky postav se objevovaly a zase mizely s poměrně velkými rozestupy, některých postav bylo příliš a některých zase příliš málo.

Elizabeth II (Claire Foy) mě hodně baví a stále obdivuju, jak to uměla skloubit všechno dohromady - zvlášť, když měla po boku někoho tak do sebe zahleděného a umrčeného jako Philip (Matt Smith). S tím to chvilku vypadalo nadějně, ale když hrozilo, že by mi mohl být aspoň něčím sympatický, ukázali ho jako otce a všechny sympatie byly pryč. Byla tam ale řádka dílů, kdy nevadil a díky tomu jsem nebyla vydrážděná, takže má druhá řada rozhodně plus. (Ale jo, je to pořád on, koho tam bylo příliš.)

Margaret (Vanessa Kirby) tam naopak bylo málo a bolelo mě za ni (a z ní) srdce. Trochu jsem doufala, že by přece jen mohla být šťastná s Tonym (Matthew Goode) - byť se pak rozvedli - ale ten se ukázal stejně zakomplexovaný jako Philip, takže ve finále to manželství bylo lepší než žádné jen díky těm dětem. Ale těžko říct, kromě Beryl a Matrimonium tam Margaret ani pořádně nebyla, jen pobíhala na pozadí a byla to fakt škoda, nutí je to ukazovat ji jen jako uměnou holku, která chce Elizabeth za každou cenu překonat a kope, když není po jejím, a přitom si myslím, že je v ní mnohem víc.

Na internetech bylo jednou z nejdebatovanějších epizod Dear Mrs. Kennedy, která mě upřímně trochu minula. Michael C. Hall (John F. Kennedy) to podle mě neuhrál, Jodi Balfour (Jacqueline Kennedy) byla spíš hezká než charismatická a nějak jsem z ní absolutně necítila tu důstojnost a noblesu, kterou na mě Jackie Kennedy působí z fotek. Epizoda samotná mě taky nijak neuchvátila.

Uzavřenost zápletky každé epizody ale aspoň umožňuje vypsat ty, které podle mě za něco stály: Lisbon, protože Jeremy Northam (Anthony Eden) tam měl fakt co hrát; Vergangenheit, protože mě baví, jak píšou Edwarda (Alex Jennings) a Wallis (Lia Williams) (Alex Jennings umí úžasně hrát neskutečně nesympatické lidi); a výše zmíněné Beryl a Matrimonium, které se soustředily na Elizabeth.

Celkově musím říct, že mě druhá řada bavila víc než první a docela jsem zvědavá na to přeobsazování do třetí.