25. března 2018

Jessica Jones: Season 2

| Season 1 | Season 2 | Season 3 |
_______

The line keeps moving. And I keep stepping over it.
How far is too far?



2.01 AKA Start at the Beginning - 2.02 AKA Freak Accident - 2.03 AKA Sole Survivor - 2.04 AKA God Help the Hobo - 2.05 AKA The Octopus - 2.06 AKA Facetime - 2.07 AKA I Want Your Cray Cray - 2.08 AKA Ain't We Got Fun - 2.09 AKA Shark in the Bathtub, Monster in the Bed - 2.10 AKA Pork Chop - 2.11 AKA Three Lives and Counting - 2.12 AKA Pray for My Patsy - 2.13 AKA Playland

zdroj: farfarawaysite.com
Na druhou řadu Jessicy Jones jsem se těšila jak dítě na Ježíška. Přestože jsem se trochu obávala, jak bude druhá řada vypadat, zvládli to naprosto skvěle, udrželi to komorní a velmi osobní. Formálně si myslím, že to fungovalo, prakticky mě to zdaleka nechytlo tolik jako předchozí řada. Zatímco tu jsem zhltla poměrně rychle a pořád si myslím, že je to jeden z nejlepších počinů za poslední dobu, druhou jsem viděla během tří víkendů a většinu času jsem se jenom těšila na Three Lives and Counting, kde se měl objevit Kilgrave (David Tennant). Druhé řadě zkrátka chyběl záporák, díky kterému měl člověk pocit, že jsou postavy ve skutečném ohrožení a o něco tam jde.

Pořádně jsem se do toho dostala až ve chvíli, kdy se všechny linie zápletky sloučily do jedné a celé se to soustředilo prakticky jen na Jessicu (Krysten Ritter) a její matku Alisu (Janet McTeer). Zatímco v první řadě se Jessica velmi váhavě snažila zastavit člověka, který jí neskutečně ublížil, tuhle řadu se konfrontuje s událostmi, které ji navždy poznamenaly, ale kterým úplně nemůže zakroutit krkem, s čím se Jess nevyrovnává snadno. Krysten Ritter zase ukázala, co v ní je, především v Three Lives and Counting a Playland. Na konci mi jí bylo hrozně líto, zároveň jsem ale cítila určitou naději a doufám, že nebyla planá.

Trish Walker (Rachael Taylor) už není otravná jenom občas, teď je otravná pořád. Nikam se neposunuje, naopak regresuje a dělá hovadiny. Nejhorší ale je, že se zjevně cítí jako ta poslední spravedlivá a tyranizuje tím Jess, která rozhodně nepotřebuje žadné další démony - což je věc, kterou "Patsy" moc dobře ví. Přiznám se, že jsem doufala, že to nepřežije, ne že za to všechno ještě bude odměněná superschopnostmi, ale co už.

Malcolm (Eka Darville) se naopak dopředu posunuje, pokouší se zdokonalovat a maká se zatnutýma zubama. Potěšili mě tím, jak ze svého života vypral "Patsy", protože je pro něj toxická. Mrzí mě, že Jess nevidí, jak mu křivdí, a soudí ho tak tvrdě. Chápu, že si sama myslí, že je toxická, a chce, aby se pohnul, ale stejně je to škoda. Doufám, že se usmíří. Jeri Hogarth (Carrie-Anne Moss) je stejně hustá a pořád stejně děsivá. Líbí se mi, jak Carrie-Anne Moss zvládá být zároveň zranitelná a přitom totální démon.

Se Simpsonem (Wil Traval) si naštěstí rychle poradili a seriálu to prospělo. Překvapilo mě, že postavy, které jsem v první řadě vnímala jako důležité, se do druhé nedostaly. Vysvětlené pro mě bylo jen u Lukea Cagee (Mike Colter), kterého jsem sice měla fakt ráda, ale překvapivě mi vůbec nechyběl. Jessičin nový nápadník Oscar (J. R. Ramirez) mě dost bavil a myslím si, že je přesně tím, koho teď Jessica potřebuje. Nejsem si přesně jistá, k čemu tam byl Pryce Cheng (Terry Chen), ta postava byla akorát konflikt navíc, který mohl vzniknout s kteroukoliv už danou postavou. Líbil se mi ale Karl Malus (Callum Keith Rennie) - rozhodně ne tak děsivý psychopat jako Kilgrave, ale rozhodně pořádně nebezpečný.

Stejně jako první řada byla i tahle celistvá, bez vaty a dějově promyšlená. Některé epizody byly lepší než ostatní, jako například Three Lives and Counting (David Tennant byl opět úplně neskutečný) a I Want Your Cray Cray, které nám ukázalo Jess, když ještě nebyla tak zničená životem. ("What happens to our dreams when we realize they're never going to come true? They turn into nightmares.")

Celkově podle mě nebyla první sezóna tak dobrá jako druhá, ale pořád to podle mě stojí za to.