4. června 2016

Jessica Jones: Season 1

| Season 1 | Season 2 | Season 3 |
_______

They say everyone's born a hero. But if you let it, life will push you over the line until you're the villain. Problem is, you don't always know that you've crossed that line.


1.01 AKA Ladies Night - 1.02 AKA Crush Syndrome - 1.03 AKA It's Called Whiskey - 1.04 AKA 99 Friends - 1.05 AKA The Sandwich Saved Me - 1.06 AKA You're a Winner! - 1.07 AKA Top Shelf Perverts - 1.08 AKA WWJD? - 1.09 AKA Sin Bin - 1.10 AKA 1,000 Cuts - 1.11 AKA I've Got the Blues - 1.12 AKA Take a Bloody Number - 1.13 AKA Smile

zdroj: imdb.com
Jessica Jones mě zaujala, protože když toho začal být plný celý internet, nějak jsem byla přesvědčená, že Jessica Jones (Krysten Ritter) je lesba. Když jsem zjistila, že není, nebyla jsem vůbec zklamaná - zaprvé, protože Luke Cage (Mike Colter) je boží a fandím mu, a za druhé protože zápletka byla tak nabušená a celý seriál tak napínavý, že jsem vůbec neměla prostor tím být zklamaná. Popravdě jsem vůbec nečekala, že mě to tak strhne a že to budu prožívat. Celkově mi to zabralo celou neděli a dva večery k tomu, než jsem to viděla celé, a užívala jsem si prakticky každou minutu.

Krysten Ritter zbožňuju už od Apartment 23 a fakt, že se tady prakticky úplně proměnila ve ztrápenou alkoholičku s posttraumatickou stresovou poruchou a byla tak neskutečně dobrá a přesvědčivá... co na to říct, Krysten Ritter je boží a všichni byste to měli vědět. Trish Walker (Rachael Taylor) byla chvílemi trochu otravná, ale jinak úžasný sidekick s vlastním příběhem. Malcolm (Eka Darville) mě hodně bavil, přiznám se, že je to asi moje nejoblíbenější vedlejší postava.

Jeri Hogarth (Carrie-Anne Moss) jsem chvílemi rozuměla a chvílemi mě naprosto děsila, což znamená, že taky pecková postava. Lukea Cagea jsem zmiňovala výš, mňam. Robyn (Colby Minifie) mě hodně zaujala, doufám, že ji ve druhé řadě mnohem víc využijí, dá se s ní podle mě dobře pracovat. A jen podle té jediné epizody, kde byla, se mi hrozně zalíbila Claire Temple (Rosario Dawson) - doufám, že se ve druhé řadě objeví a pořádně.

Teď je čas si přiznat, že mě nejvíc bral Kilgrave (David Tennant). Je to první záporák za dlouhou dobu, kterého jsem brala vážně a chvílemi upřímně nenáviděla za to, co dělal. Byl vlastně extrémně děsivý, nedal se brát na lehkou váhu a David Tennant byl v té roli neuvěřitelně sexy. A myslím, že právě to dělalo ten seriál tak okouzlující - že ta hlavní zápletka je zaprvé tak neuvěřitelně osobní (a všichni víme, že to miluju) a za druhé, že je o silné holce, kterou někdo zneužil, a ona teď bojuje za to, aby byl ten násilník potrestaný.

Jessica Jones nemá moc vycpávkových dílů - každá epizoda je součástí skládačky a ne tím způsobem, že se vyřeší nesouvisející případ a na konci se objeví kousek záhady, ale tím, že to zaprvé buď skutečně souvisí nebo to souvisí pod Jessičinou PTSD optikou. Tak jako tak to působí hrozně celistvě a uspokojivě. Poprvé po dlouhé době jsem byla opravdu napjatá, jak to spolu souvisí, jak to bude pokračovat a hlavně - koho všechno má ještě Kilgrave zmanipulovaného?

Závěr sezóny mě úplně uspokojil. Při Smile jsem sotva dýchala, všechno se hezky uzavřelo - no, úplně všechno ne, ale ty drobky můžou do další sezóny, nekonal se žádný brutální cliffhanger (vlastně by to klidně mohlo sloužit i jako minisérie) - takže jediné, co mi trochu dělá starosti, je celá ta věc se Simpsonem (Wil Traval). Už tak byla ta věc se supervojáky trochu přehnaná, ale jakmile to propojili s Jessicou, je mi jasné, o čem bude druhá sezóna.

Ale věřím jim. První sezóna byla lahůdkou od začátku do konce a na druhou se těším.