17. března 2018

Margaret Atwood: The Penelopiad (2005)

"Behave like water. Don't try to oppose them. When they try to grasp you, slip through their fingers. Flow around them."

zdroj: pinterest.com
The Penelopiad nebyla promyšlená volba - chtěla jsem prostě začít s Margaret Atwood a tohle byla jediná knížka, kterou jsem zrovna našla v knihovně. Ilias a Odysseia se mě dotkly jen v zápisech ze školy a filmových verzích, jinak jsem si k tomu nikdy cestu nenašla, takže téma mě napřed nenadchlo, ale hodně rychle jsem se do toho dostala. Bylo úžasné, jak autorka proplétá staletím získanou protřelou moudrost s trochu ironickýcm nadhledem na legendy a mýty. Hrozně se mi líbilo, jak každý legendární a mytický prvek vysvětluje naprosto logicky a neohromeně, najde k němu reálný základ a zároveň vysvětlí, proč to tak tehdy muselo být. Nejzajímavějším a autorsky nejcennějším rysem jsou ale rozhodně vložky dvanácti služebných pokaždé v jiném žánru, které na jednu stranu látku odlehčují a na druhou jí dávají skutečnou hodnotu morální diskuze. Prostě hodně dobrá knížka.

"Water does not resist. Water flows. When you plunge your hand into it, all you feel is a caress. Water is not a solid wall, it will not stop you. But water always goes where it wants to go, and nothing in the end can stand against it. Water is patient. Dripping water wears away a stone. Remember that, my child. Remember you are half water. If you can't go through an obstacle, go around it. Water does."