19. května 2019

Živé terče (2019)


I. díl - II. díl - III. díl

zdroj: csfd.cz
Ceskatelevize.cz | Na Živé terče jsem byla docela zvědavá vzhledem k faktu, jak blízko to vysílali po Vodníkovi a docela jsem se těšila, že to budou na rozdíl od Vodníka takoví typičtí Detektivové od Nejsvětější Trojice, ale přiznám se, že jsem byla docela zklamaná. Popravdě mě to vlastně moc nebavilo.

Tuhle konkrétní zápletku - banda zvýhodněných spratků udělá v ožralosti průser a následně jsou za něj loveni lidmi, kteří se chtějí mstít, byla snad v úplně každém kriminálním seriálu, který jsem kdy sledovala. Je mi to natolik známé, že když jsem pochopila, o co tam jde, z poloviny jsem ztratila zájem vědět, jak to dopadne. Tento typ zápletky totiž funguje jen ve chvíli, kdy je pro diváka možné sympatizovat s lovcem nebo s lovnou (ve výjimečných případech, kdy je látka napsaná fakt dobře, s oběma), a tohle prostě nebyl ten případ. Bylo mi jedno, kdo konkrétně se mstí, a bylo mi jedno, kolik z nich zařve, prostě velký špatný.

Klára Melíšková je vždycky perfektní a Marie Výrová je jedna z mých nejoblíbenějších seriálových postav, ale ani ta to tady nespasila. Mráze (Stanislav Majer) bylo tentokrát dost, ale stále truchlím po jeho vousech, nicméně jeho dynamika s Marií nikdy nezačne být ohraná. Kristýna (Tereza Voříšková) se objevila jen okrajově, což mi moc nevadilo, bohatě mi ke štěstí stačí Marie a Mráz.

Poměrně nedávno jsem sem psala, že mě Tatiana Pauhofová (Andrea Rovenská) moc nebaví, nicméně Andrea Rovenská podle mě přesně sedla jejímu naturelu a hereckému rozpětí, takže to byl fajn casting. Igor Orozovič (Jakub Rovenský) chytil stěžejní roli, ale nijak mě v ní nepřesvědčil - na to všechno, co ta postava prožívala, byla buď psaná nebo hraná hrozně toporně a nepřesvědčivě. Zbytek té party mi byl naprosto ukradený, jak už jsem psala výš. Lituju, že nebylo víc Petra Stacha (Ondřej Čech), měl úžasně prázdný výraz a působil krásně přesvědčivě, a i Perla Kotmelová (Blanka Svobodová) byla hodně fajn.

Obecně jsem měla dost problém s množstvím postav, které tam byly. Je mi jasné, že vrahy nemohli vyčarovat ze vzduchu, ale například ten čas, který strávili na mrtvém klukovi na začátku, byl podle mě úplně zbytečný vzhledem k tomu, jak se na něj na konci prakticky zapomnělo, a zbytečně to přidalo do děje jeho rodiče, kteří tam pak neměli žádný význam.

Abych to shrnula - hodně jsem se těšila, dost jsem od toho čekala, ale byla jsem docela zklamaná, podle mě nejslabší kousek celého cyklu.