31. srpna 2019

Harlots: Series 3

| Series 1 | Series 2 | Series 3 |
_______

"My fate's what I'll make it. That's the virtue of my job."


3.01 Episode 1 - 3.02 Episode 2 - 3.03 Episode 3 - 3.04 Episode 4 - 3.05 Episode 5 - 3.06 Episode 6 - 3.07 Episode 7 - 3.08 Episode 8

zdroj: harlots.fandom.com
Přiznám se, že třetí řadou Harlots mě překvapili a v podstatě víceméně negativně. Pojďme hned na začátku odklidit z odklidit z cesty ten největší šok - smrt Charlotte (Jessica Brown Findlay), mé nejoblíbenější a troufám si říct objektivně nejsilnější postavy z celého seriálu, mi vyškubla srdce z těla. Upřímně jsem si myslela, že po třetí epizodě ztratím zájem, což se nestalo, ale epizodu od epizody bylo horší a horší se v tom orientovat. Bylo to jak když rozvážete kytici - jednotlivé květy jsou pořád krásné a voní, ale už to nedrží pohromadě a nedělá to ten dojem, co předtím.

Mohla jsem ale čekat, že se něco takového stane - třetí série už se jednou ukázala pro Jessicu Brown Findlay osudovou a fakt, že Margaret (Samantha Morton) z Ameriky vrátili tak brzo mi měl být taky podezřelý. Young (John Lynch) se mi líbil, bylo mi ho vlastně docela líto a doufám, že svůj vztah s Margaret zvládnou opravit. Přiznám se ale, že Margaretin návrat byla jedna z věcí, bez které bych se asi obešla, a která zpětně docela zkazila neuvěřitelné finále předchozí řady.

Po Charlottině smrti začalo být celkem rychle jasné, že Kate (Daisy Head) byla přivedená jako její náhrada a jako taková mi přišla chabá; vůbec bytostně nesnáším, když padlou postavu nahradí fyzicky i povahově podobnou a doufají, že to kouzlo bude fungovat i podruhé, protože se vždycky ukáže, že nefunguje, a Harlots bohužel není výjimkou. Prostor Kate podle mě mohla dostat dějově podviživená Lucy (Eloise Smyth), kterou jako obvykle události poslední řady jenom smýkaly a její konec mě docela zklamal. Tak nějak jsem doufala, že toto bude ta řada, když se z Lucy stane fakt zajímavá postava, a zase nic.

Lady Isabella (Liv Tyler) tak nějak řešila to stejné, jako v minulé řadě, Lydia (Lesley Manville), u které jsem fakt doufala, že v Bedlamu konečně zajde, byla stejně odporná jako Blayne (Julian Rhind-Tutt) - u těchto dvou postav mi přišlo, že úplně ztratily hloubku a staly se z nich jenom záporné karikatury, plus nemůžu přenést přes srdce, že Lydia, která je snad ještě horší než Blayne, je na konci tak nějak vykoupená. Jestli bude další řada, tak doufám v její definitivní pád, protože ve chvíli, kdy je Margaret v Americe (a vracet už by se fakt neměla), Charlotte v zemi a Lucy je s ní spolčená, už proti ní prakticky nemá kdo stát a tudíž ztrácí účel, navíc už je dost vyčpělá.

Pincherové byli bolehlav. Isaac (Alfie Allen) byl ukňučený hajzlík, který měl s Charlotte nulovou chemii, takže od začátku nebyl potřeba - upřímně bych mnohem radši viděla Charlotte s Knoxem (Jack Greenlees), rozhodně by měli větší chemii než ona s Isaacem či on s Kate. A když už jsme u Knoxe (Jack Greenlees), je škoda, že měl prostor být jen Mary Sue, dívalo se na něj tak dobře, že bych ho brala ve větší kapacitě. Hal Pincher (Ash Hunter) byl jenom hajzlík, což je smutné, protože těch už je tam dost, a prakticky jediné zajímavé na něm byla Emily (Holli Dempsey), která byla tuto sezónu luxusní. Upřímně si myslím, že pokud je tam postava, která má šanci nahradit Charlotte, je to právě Emily Lacey.

Nancy (Kate Fleetwood) mě bavila, Kate Fleetwood měla tuto sezónu skvělý materiál a využila ho beze zbytku. Fanny (Bronwyn James) si zaslouží mnohem víc prostoru, základ tam je a rozhodně má víc potenciálu než Charlotte 2.0 Kate. Cherry (Francesca Mills) je bohyně a sledovat ji při práci s Fanny by mě hodně bavilo. Anne Pettifer (Ellie Heydon) měla výbornou zápletku, škoda jen, že byla využitá prakticky jenom jako dějové hejblátko.

Pravděpodobně nejvíc na roztříštěnost této řady doplatili Will (Danny Sapani), Harriet (Pippa Bennett-Warner) a víceméně i Elizabeth Harvey / Emma Harrison (Angela Griffin). Ta zápletka s únosy londýnských černochů a jejich transportu do otroctví na amerických plantážích byla výborná, ale byla úplně přehlušená tím dramatem, které zuřilo kolem Wellsů a Pincherů a byla to škoda. V klidu by to hodilo na celou sezónu, dalo by to prostor postavám, které jsou většinou spíš vedlejší, a posunulo by to ten seriál dál.

Druhý velký problém byla podle mě pánská prostituce, která fakt sloužila jenom jako pozadí a ještě ke všemu úplně zbytečné. Pokud chtěli naplnit kvótu obligátní LGBT zápletky, neměli si beze slova odstraňovat Amelii (Jordon Stevens) s Violet (Rosalind Eleazar), to bylo sprosté a upřímně jsem byla dost zklamaná, když se celou řadu neobjevily. Hunt (Sebastian Armesto), který už měl vytvořené nějaké pozadí a spojení s Wellsy, taky odpadl beze slova, aby měli místo pro Knoxe a jeho románek s Kate, který pro mě, jak už jsem psala výš, nefungoval.

Celkově je pro mě prostředí Harlots zajímavé stále a herecké výkony jsou pořád na jedničku, ale scénáristicky to podle mě tuto sezónu přepálili a nejsem si jistá, jestli za těhle podmínek chci další řadu, finále končilo hezky uzavřeně. Pokud ale bude, nedokážu se nepodívat, pořád tam jsou postavy, které mám až příliš ráda.

EDIT 10/10/20: Zrušeno.